08 Ιουνίου 2012

Νέο τοποτηρητή για το Μνημόνιο έβαλε η Τρόικα στο υπ. Οικονομικών - Ο δρ. Ζήνων Κοντολαίμης θα εποπτεύει τα έσοδα, τις δαπάνες και το έλλειμμα

Νέο πρόσωπο για την στενότερη παρακολούθηση του Μνημονίου και των δημοσιονομικών στόχων της χώρας επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον κ. Ζήνων Κοντολαίμη, ανώτερο στέλεχος της Ε.Ε., ο οποίος πριν από λίγες μέρες ανέλαβε καθήκοντα εποπτείας του κρατικού προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Ο κ. Κοντολαίμης είναι κυπριακής καταγωγής και με πολύ καλή γνώση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τον Δανό προκάτοχο του. Να σημειωθεί ότι είναι Ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ενώ έχει εργασθεί ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1997-2005), καθώς και στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Manchester

Στο νέο του ρόλο, ο κ. Κοντολαίμης θα είναι ο νέος «επόπτης - παρατηρητής» της Τρόικας. Θα ασχολείται αποκλειστικά με την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρας μας σε δημοσιονομικό πεδίο.

Θα παρακολουθεί σε καθημερινή σχεδόν βάση τις ταμειακές ροές του κράτους και θα κάνει προβολές της πορείας των εσόδων προκειμένου να ενημερώνει σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Εκτός από τα έσοδα, αναλυτική ενημέρωση έχει ζητήσει να έχει από τα κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου και για τις κρατικές δαπάνες αλλά και στο σκέλος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για τόκους στο πρώτο τετράμηνο του 2012 έφτασαν στα 7,4 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που ήταν μόλις 3,8 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες το ανώτερο στέλεχος της Τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά με τον οποίο κατά τις πληροφορίες θα συζητήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι ασθενείς φορολογικές εισπράξεις οδηγούν το έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από το 6,4% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο, στρώνοντας έτσι το «χαλί» για νέα μέτρα λιτότητας από την Τρόικα. Η πρόβλεψη των ξένων είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 7,3% με 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή μία μονάδα πάνω από τον στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Εφόσον οι χαμηλές πτήσεις στα έσοδα συνεχιστούν τότε οι φετινές εισπράξεις στον προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσουν τα 49,3 δις. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έσοδα 51,4 δις. ευρώ που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Εφόσον δεν συμβεί κάτι άλλο από την πλευρά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που να αλλάξει αυτή την κατάσταση τότε η Τρόικα θα επιβεβαιωθεί στις προβλέψεις της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ζήνων Κοντολαίμη θα έχει άμεση εμπλοκή και στο θέμα των οφειλών που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες. Είναι γνωστό ότι η Τρόικα επιθυμεί την σταδιακή εξόφληση αυτών των οφειλών τα οποία έχουν φθάσει να ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ είχαν σχεδιάσει να δώσουν οι ξένοι με την δόση του Ιουνίου και η οποία λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας είναι άγνωστο για το πότε θα τα καταβληθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών περίμεναν «πως και πως» το ποσό αυτό να το διοχετεύσουν στην αγορά, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν πληρώνει το κράτος στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο αν και μικρό θα «ζέσταινε» την τσέπη των επιχειρηματιών και θα αποκτούσε ρευστότητα η αγορά. Η ελληνική αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ενέσεις ρευστότητας αφού το περιβάλλον της οικονομίας προέρχεται ήδη από ένα καταστροφικό πρώτο τρίμηνο του 2012 που η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε στο 6,2% ακινητοποιώντας έτσι και την τελευταία ικμάδα παραγωγικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr