06 Ιουνίου 2012

Επιμένει ο Μοσκοβισί... για τον οποίο ο Τσίπρας μας υποσχόταν λεφτά με τη σέσουλα

Συνεχίζουν οι Ευρωπαίοι να στέλνουν μηνύματα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με ταυτόχρονη όμως τήρηση των δεσμεύσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, αρκεί...να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση που θα προκύψει να κάνει αυτή την επιλογή, ενώ ζήτησε και μέτρα για την ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε μεν εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε όμως ότι η προσαρμογή δεν πρέπει να γίνει μόνο μέσα από αυξήσεις φόρων. "Χρειάζονται κι άλλα -είπε ο Ντράγκι- χρειάζεται ανάπτυξη. Και πώς θα γίνει αυτό; Μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στην παραγωγή, στα εργασιακά, στον χρηματοοικονομικό τομέα. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυξήσεις στη φορολογία".

Γερμανοί και Φινλανδοί επιμένουν πάντως, στη σκληρή γραμμή. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ελληνική έξοδο. "Ό,τι κι αν συμβεί με την Ελλάδα (...) είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι απ' ό,τι δυο χρόνια πριν. Δεν θα είναι, ή πιθανώς να μην είναι, συντεταγμένη έξοδος. Συμφωνώ ότι καμία έξοδος δεν θα είναι συντεταγμένη. Αλλά, τα τείχη προστασίας που δημιουργήσαμε είναι τουλάχιστον πιο γερά απ' ό,τι πριν μερικά χρόνια" είπε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου των γερμανικών τραπεζών Ράιμουντ Ρέσλερ δηλώνει ότι οι τράπεζες της χώρας του έχουν μικρή έκθεση στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες από μια ελληνική έξοδο. "Αν δούμε την Ελλάδα ως μια μεμονωμένη περίπτωση η χώρα δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς, το σύνολο των γερμανικών τραπεζών είναι εκτεθειμένες μόνο κατά 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να πλήξει μερικές τράπεζες, αλλά δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Όμως, κανείς δεν ξέρει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας" επισήμανε ο Ράιμουντ Ρέσλερ.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Καγκελαρίου Κολ, Τέο Βάιγκελ, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα "λαθρεπιβάτη του ευρώ" και ζήτησε σκληρή μεταχείριση για τους Έλληνες εάν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Ειπε σχετικά: "Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις συμφωνίες θα πρέπει να εξέλθει από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει μέλος της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή είναι λαθρεπιβάτης στο πλοίο του ευρώ. Όταν ανακαλύπτεται ένας λαθρεπιβάτης υπάρχουν δύο λύσεις, ή τον πετάνε στη θάλασσα δίνοντάς του κι ένα σωσίβιο ή τον κρατάνε στο πλοίο και του δίνουν τροφή μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τότε, όμως, ο λαθρεπιβάτης πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του πλοίου που του παρέχει τροφή".

Να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους καλεί τα υπόλοιπα κράτη ο Ζαν Λεμιέρ, εκ των δύο βασικών διαπραγμετευτών του IIF για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. "Μην ξαναρχίσετε, σας παρακαλώ. Μια φορά, αρκεί. Τηρείστε τον λόγο σας, τηρείστε τις δεσμεύσεις σας και αποπληρώστε τους πιστωτές" είναι το μήνυμα που στέλνει.

Καμπανάκι κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα χτυπούν οι "New York Times", με δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται πως η Ελλάδα ξεμένει ταχύτατα από λεφτά. "Τα ταμεία της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιούλιο, αμέσως μετά από τις εκλογές αυτού του μήνα. Στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα ίσως χρειαστεί να σταματήσει παροδικά να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τις εισαγωγές για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα" αναφέρει το δημοσίευμα.