20 Ιουνίου 2012

Παίζουμε την παράταση

Πολλά παιχνίδια επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Πόσες φορές δεν ζήσαμε σε μεγάλα ντέρμπι ανατροπή του σκορ στα τελευταία λεπτά; Πόσες φορές κρίθηκαν όλα στην παράταση; Η Ελλάδα ψήφισε παραμονή στο Euro... Και όλα πλέον κρίνονται από το πώς θα παίξει η κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος» και όχι πώς θα μας παίξουν οι Γερμανοί, στον επόμενο αγώνα. Πρέπει να κατέβουμε στο γήπεδο οργανωμένα, με σύστημα και κυρίως αποφασισμένοι να μην «σπάσουν» οι γραμμές μας.


Η Ελλάδα ψήφισε παραμονή στο ευρώ, αλλά με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση. Να σταματήσει να παίζει το ρόλο του «πειραματόζωου». Όλα τα κόμματα, λοιπόν, που θα μετέχουν την κυβέρνηση οφείλουν, έχουν υποχρέωση, να σεβαστούν την απόφαση αυτή. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια μας στέρησαν το «όνειρο», μας ξύπνησαν βίαια, ίσως και να χρειαζόταν, αλλά πλέον στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν δικαιούνται να μας στερήσουν την ελπίδα.

Aλλωστε όταν ο δεύτερος απέχει μια ανάσα από τον πρώτο, δεν υπάρχει ούτε χρόνος για πολυτέλειες, ούτε χώρος για στραβοπατήματα. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα, με σχέδιο οργανωμένο και με τις κόκκινες γραμμές που έθεσε η κάλπη της 17ης Ιουνίου.

Το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς μπήκαμε στην παράταση. Χρόνος σύντομος και περιορισμένος, που κάθε λάθος θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην κοινωνία και στους πολίτες.

Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου είναι προ των πυλών. Οι δανειστές μας ίσως δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν τους τεθούν τα ερωτήματα και οι αλλαγές, διότι πολύ φυσικά δεν ξέρουν και το περιεχόμενό τους. Εμείς όμως υποχρεούμαστε τώρα πια να τα θέσουμε ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές, με καθαρές κουβέντες και χωρίς περιθώρια υποχωρήσεων.

Δεν μπορούν να συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας που πνίγουν την πραγματική οικονομία, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και βάζουν «ταφόπλακα» στο κοινωνικό κράτος. Το τρίπτυχο αυτό θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο για τη νέα κυβέρνηση. Αλλωστε το μήνυμα που έστειλαν οι δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις δεν το πήραν μόνο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Είχε αποδέκτες σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε κάθε γωνιά της γης.

Επομένως εάν όντως οι σύμμαχοι - δανειστές μας κυριολεκτούσαν όταν έλεγαν ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και θα τη στηρίξουν, είναι ευκαιρία να το αποδείξουν. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν συζητήσεις επαναδιαπραγμάτευσης εάν δεν υπάρχει, ως βάση, ότι αλλάζει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής.

Μπορεί η ΝΔ να κέρδισε, σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε εντυπωσιακά, όμως είναι σαφές ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι έστειλαν το ...παιχνίδι στην παράταση, με έναν στόχο: Είτε να κερδίσουν με αξιοπρέπεια την παραμονή στο ευρώ, είτε να αποχωρήσουν από τη διοργάνωση...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr