15 Ιουνίου 2012

ΝΔ: Περνάμε μπροστά, θα είμαστε «κορμός» σε κυβέρνηση συνεργασίας

«Τη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση». Αυτή τη βεβαιότητα προβάλλει η Λ.Συγγρού μετά και τις νέες κυλιόμενες μετρήσεις που ολοκληρώθηκαν χθες. Κατά τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι άνετη» (2-3 μονάδες) χωρίς, βεβαίως, να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αυτοδυναμίας.


Δεν υποτιμούν πάντως και τις αναλύσεις της Κουμουνδούρου ότι η μάχη «θα κριθεί στο νήμα» - μάλιστα οι δικοί της επιτελείς επικαλούνται τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών πριν από τις εκλογές του Μαϊου, οι οποίες «έδιναν» δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, και οι δύο πλευρές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξελισσόμενη συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι δείχνουν να κλίνουν οριακά προς τη ΝΔ.

130 έδρες, τουλάχιστον
Τα στελέχη της Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι θα αναδείξουν γύρω στους 130 βουλευτές. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα αποτελέσει τον κορμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Με ποιους; «Σίγουρα με το ΠΑΣΟΚ», λένε, (αν κινηθεί στα επίπεδα της 6ης Μαϊου), ενώ τα περισσότερα στελέχη της θεωρούν επιβεβλημένη τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ – «όχι για τις ανάγκες της αριθμητικής, αλλά για να έχει περιεχόμενο μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Αν θέλει κι ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς, αλλιώς χωρίς αυτόν
Στο σημείο αυτό, το «γαλάζιο» δυναμικό διαφοροποιείται πλήρως από το επιχείρημα «κορυφαίων» του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «οικουμενική» με συμμετοχή «οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να μην υπάρχει έδαφος δυναμικής αντιπολίτευσης «όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και στους δρόμους».

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΝΔ (όπως χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης) διαφοροποιήθηκαν ανοικτά από αυτή την άποψη (που πρόβαλλε, πλην του Ευ. Βενιζέλου και ο Α. Λοβέρδος), με το εξής αντεπιχείρημα: «Τη Δευτέρα απαιτείται να υπάρχει κυβέρνηση. Καλό θα ήταν να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτήν, αλλά εάν δεν θέλει δεν μπορεί κανείς να του το επιβάλλει. Στο τέλος θα κριθούμε όλοι»… Αυτή αναμένεται να είναι και η εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα διαφωνήσουν… οι κάλπες.

Στο Σύνταγμα
Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας, η ΝΔ ρίχνει όλες τις δυνάμεις της στη μάχη των εντυπώσεων: Αυτή τη φορά, επέλεξε το Σύνταγμα (και όχι τον προαύλιο χώρο του Ζαππείου) για την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση που θα γίνει απόψε. Στόχος; Να γεμίσει την πλατεία και τους γύρους δρόμους – όπως πέτυχε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τον αντίστοιχο χώρο της Ομόνοιας…


Πηγή:www.capital.gr