24 Ιουνίου 2012

Η σκιώδης κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα


Σκιώδη κυβέρνηση συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπεται σε ενιαίο κόμμα , με πιθανή την αλλαγή του ονόματός του σε Δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. Το εκλογικό αποτέλεσμα, η σύνθεση αλλά και ο χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης, οδηγούν την Κουμουνδούρου στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ''κυβέρνηση εν αναμονή''.


Ειλημμένη είναι η απόφαση να συγκροτηθεί σκιώδης κυβέρνηση, αφού για κάθε υπουργείο θα οριστούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τρεις βουλευτές που θα έχουν ρόλο σκιώδους υπουργού. Παρακολουθώντας από κοντά το έργο του υπουργείου, αφενός θα ασκούν κριτική και αφετέρου θα προβάλλουν τις εναλλακτικές θέσεις που θα αποφασίζει το κόμμα τους, σύμφωνα με την Real News.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλευόμενος το ρεύμα νίκης που δημιουργήθηκε στις εκλογές, ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με πρώτη πράξη την εγγραφή των μελών στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις συνιστώσες. Στόχος η εγγραφή 100.000 μελών.

Την άνοιξη θα διεξαχθεί το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος, με απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο και της αλλαγής του ονόματος του. Επικρατέστερο όνομα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι το ''Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς'', υπάρχει όμως και η ισχυρή τάση που εμμένει πως το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αλλάξει.

Το ''πράσινο φως'' για την αλλαγή του ονόματος έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε προσφορότερο όνομα εφευρεθεί τη συγκεκριμένη περίοδο.