02 Ιουνίου 2012

Πάμε γι' άλλες Πολιτείες... της Ηνωμένης Ευρώπης!

Δεν πιστεύω ότι δεν τα ξέρουν οι ηγέτες της Ευρώπης, όσο μικροί ή ανίκανοι και αν είναι. Ξέρουν πως μία και μόνη λύση υπάρχει στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, της ΕΕ και του κόσμου όλου. Και αυτή θα δοθεί, αλλοιώς η Ευρώπη θα διαλυθεί, οι ανώφελοι ιμπεριλιαστικοί εθνικισμοί θα κυριαρχήσουν και η Ιστορία θα γράψει μια νέα μαύρη σελίδα διχασμού και πολέμων -μετά τη σύντομη παρένθεση 65 χρόνων Ειρήνης και άνθισης που απήλαυσε η γηραιά ήπειρος.

Η λύση όμως θα έρθει στην ώρα της, γιατί δεν μπορεί να έρθει τώρα. Είναι η δημοσιονομική (<<πολιτική>> ουσιαστικά) Ένωση της Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπου τα πλούσια κράτη θα αναλάβουν τα χρέη των φτωχών. Αυτό δεν συνέβη ήδη άλλωστε, όταν 25 εθνικά κοινοβούλια <<κρατικοποίησαν>> το ελληνικό χρέος, αφήνοντας στα χέρια ιδιωτών κατόχων ομολόγων μόλις 65 δισ. ευρώ; Το ελληνικό χρέος έγινε ουσιαστικά <<ευρωπαϊκό>>, επηρεάζει τη θέση και την στάση και όλων των άλλων πλέον, <<δέθηκαν>> ακόμα περισσότερο μαζί μας όπως και εμείς μαζί τους. Δεν θα μας αποκόψουν, γιατί θα τους μείνει μόνο ο <<μουτζούρης>> και χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη όπως την ξέρουμε και την θέλουμε και εμείς και αυτοί.

Εκεί λοιπόν πάει το πράγμα: <<Ηνωμένη Ευρώπη>>. Ήδη ξεδιπλώνεται δειλά-δειλά μια η συζήτηση για το σχέδιο για το ευρωομόλογο (χρέους ή Ανάπτυξης), αλλά και για το μηχανισμό που θα στηρίζει απευθείας τις Τράπεζες και όχι τα Κράτη όπου αυτές ανήκουν. Το τελευταίο σημαίνει ήδη πως μιλάμε για <<Ηνωμένες Τράπεζες της Ευρώπης>>. Αν η Ισπανία δεν φορτωθεί στο εθνικό της χρέος τα πακέτα στήριξης των ισπανικών τραπεζών, τα αναλαμβάνει η Ευρώπη στο σύνολό της. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να διαγραφούν και από το ελληνικό δημόσιο χρέος, τα 50 δισ. του ελληνικού πακέτου.

Άρα -λέω εγώ- ο πλούσιος ευρωπαϊκός Βορράς θα μπορούσε να μοιραστεί τα πλούτη του με τη <<φτώχεια>> των Νοτίων. Και το έχει πει και ο Φιλανδός Όλι Ρεν πως τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των άλλων πλουσίων, οφείλονται εν πολλοίς στα ελλείμματα των νοτίων χωρών όπως η Ελλάδα. Πρέπει να <<επιστρέφει>> χρήμα στις φτωχές χώρες, για να έχουν Ανάπτυξη. Ελλείμματα πάντα θα υπάρχουν, γιατί πάντα κάποια χώρα θα έχει έλλειμμα όταν μια άλλη ή άλλες έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών τους.

Χρειάζεται λοιπόν να φτάσουμε να δημιουργηθεί η Ηνωμένη Ευρώπη (ή ΗΠΕ κατ'αναλογίαν με τις ΗΠΑ) για να έχει γίνει πριν μια τέτοια μαζική μεταβίβαση κεφαλαίων; Εγώ λέω "απολύτως ναι"! Μόνο έτσι, όποτε κινδυνεύει ο ένας θα τον σώζει ο άλλος (όπως και όταν πχ χρεοκόπησε η Καλιφόρνια αλλά ανέλαβαν τα βάρη οι ΗΠΑ και η FED). Αλλά πρέπει κάποιος να έχει την ευθύνη να το κάνει σωστά, βάσει ενός <<κοινωνικού συμβολαίου>> και όχι μόνο από αλτρουισμό και ανθρωπιά -όπως θα όφειλε βεβαίως.

Όταν όμως μιλάμε για μορφές πολιτικής οργάνωσης, δεν μπορούν πχ οι πλούσιοι να δίνουν μια ζωή <<στα τυφλά>> τα λεφτά τους στους άλλους, αν δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο. Δεν το δέχονται και οι <<ελεημοσύνες>> δεν βοηθούν κανέναν. Χρειάζεται να μπουν πολιτικοί και οικονομικοί <<κανόνες>> -έτσι τα λέω εγώ- ή <<ανταλλάγματα>> -θα τα πουν άλλοι- για να γίνεται διαρκώς και ομαλά μια τέτοια μεγάλη μετακίνηση κεφαλαίων. Βασικά όμως χρειάζεται να έχουν συνειδητοποιήσει όλοι πως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει το <<ευ ζην>> απολύτως αυτόνομος και περιχαρακωμένος, ότι η ζωή και Ιστορία είναι μια ασταμάτητη διαδικασία <<δούναι και λαβείν>>, ανταλλαγών, δανείων -και όχι μόνον οικονομικών αλλά και πολιτιστικών πάσης φύσεως.

Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Να δώσουν τα λεφτά πχ οι Ολλανδοί, αλλά να έχουν και εκείνοι σχέσεις οφέλους από τους άλλους. Αν υπήρχε λοιπόν ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος και τα 300 εκατ. κατοίκους της ηπείρου μας, θα φρόντιζε να πάνε τα χρήματα <<εκεί που πρέπει>>, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Αυτό ισχύει και σήμερα σε κάθε χώρα. Δείτε πχ σε μικρογραφία την Ελλάδα μας. Θεωρητικά η Κρήτη μπορεί να σταθεί αυτάρκης γιατί η κοινωνική και παραγωγική δομή της, της διασφαλίζει την επιβίωση. Μπορεί να είναι και πλεονασματική γιατί προσελκύει τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα της είναι εξαγωγικά. Την ίδια στιγμή πχ η Ήπειρος ή η Ευρυτανία ή το Βόρειο Αιγαίο ή η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ζουν ακόμα απομονωμένοι και αποκομμένοι και είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδος και ολόκληρης την Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει -υποτίθεται- να εισπράττει πχ φόρους από όλη την Ελλάδα και να κατανέμει πόρους εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Αυτός είναι ο ρόλος κάθε κυβέρνησης. Άλλο αν πολλοί εξ ημών κατηγορούμε δικαίως <<το Κράτος των Αθηνών>> πως ζει τελικά εις βάρος ακόμα και των φτωχών και αδυνάμων περιοχών και κατοίκων. Ακόμα και μέσα στην ίδια την Αθήνα υπάρχουν υποβαθμισμένες αλλά και high περιοχές, εξ αιτίας μιας άφρονος πολιτικής ηγεσίας που προκαλεί αδικίες, απαξίωση, κοινωνική έκρηξη και εξτρεμισμούς. Φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς κεντρικής διοίκησης και οργάνωσης είναι αυτά, που δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να διαλυθεί αλλά να βελτιωθεί, να ενισχυθεί και να ανασυγκροτηθεί.

Και αν το <<καθ'ήμάς>> Κράτος φέρθηκε έτσι, οι Ευρωπαίοι έχουν καλύτερα βιώματα. Και στο τέλος θα προτιμήσουν να μη χάσουν αυτά που έχουν, αλλά να τα διασώσουν σώζοντας όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελλάδα μαζί -εφόσον παραμένει ακόμα εκεί και αυτή βεβαίως.

Πότε θα γίνει αυτό; Πολύ σύντομα προβλέπω, ίσως στο β΄εξάμηνο του 2012, ίσως και από Σεπτέμβρη-Οκτώβριο. Όταν οι απελπισμένοι του Νότου δεχθούν την <<Ένωση>> με τους πλούσιους του Βορρά, που φοβούνται ήδη πως θα έρθει μετά και η σειρά τους. <<Ευρώ δύο ταχυτήτων>> κλπ είναι επικίνδυνα και ανεδαφικά πειράματα.

Κατ'εμέ <<φωνάζει το πράγμα>> πως μια συνολική λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έρθει όταν προταθεί να αναλάβει ένας υπουργός Οικονομικών για όλη την Ευρώπη -ίσως και ένας υπουργός Εξωτερικών και ένας υπουργός Άμυνας.

Όσο πιο δύσκολα πάνε τα πράγματα μέχρι τότε, τόσο θα συνειδητοποιούν όλοι πως δεν μπορούν να ζήσουν αποκομμένοι και περιχαρακωμένοι στα <<παλάτια>> που κτίζουν στην άμμο (ούτε οι ΗΠΑ που <<καίγονται>> όσο φλέγεται και η Ευρώπη). Κάποιοι θα το πουν <<εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας>>.

Μα και σήμερα δε λένε κάποιοι λίγοι -χωρίς να το πιστεύουν κιόλας- πχ για ...Ανεξάρτητο Κράτος της Κρήτης; Με αυτούς θα συνταχθούν οι λαοί, ή με όσους δείξουν πως με αυτή τη λύση, το πράγμα θα πάει καλύτερα στο μέλλον; Και μια Αναγεννημένη και ισχυροποιημένη Ευρώπη είναι ελκυστική και ασφαλής προοπτική για όλους και για την Ελλάδα μαζί.

Εκτός εάν ως τότε έχει εξοβελιστεί αλλά για κάποιον <<άσχετο>> ή.... τυχαίο λόγο <<άλλου τύπου>> (ένα μακελειό, ένας πόλεμος) που θα γίνει αιτία να κλείσουν τα σύνορα και η Ευρωπη να προχωρήσει χωρίς εμάς.

protothema.gr