26 Ιουνίου 2012

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετατίθεται

Της Μαρίνας Μάνη

Το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής «ξεσκονίζουν» από χθες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο προτεινόμενος για νέος Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να βρουν ημερομηνίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Όπως σημείωνε προ ημερών το Capital.gr η μακρά ανάρρωση του Αντώνη Σαμαρά δεν επιτρέπει να ξεκινήσει αυτή η «κορυφαία» διαδικασία στα τέλη της εβδομάδας -όπως γινόταν πάντοτε, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής (την Πέμπτη) και την εκλογή νέου προεδρείου της (την Παρασκευή).

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός, ακόμη και μετά το πέρας της πολυήμερης ακινησίας που του επέβαλλαν οι ιατροί, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει επί τριήμερο στην αίθουσα της Ολομέλειας και, πολύ περισσότερο, να «αναγνώσει» τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Μεσάνυχτα Κυριακής;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα όμως (άρθρο 84) ο νέος πρωθυπουργός υποχρεούται να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 ημέρες από τη δική του ορκωμοσία -εν προκειμένω, από την προηγούμενη Τετάρτη που ορκίσθηκε ο κ. Σαμαράς.

Αυτό που διερευνάται τώρα είναι η ερμηνεία της λέξης «ζητήσει», ώστε να υποβληθεί μεν το αίτημα την επόμενη Πέμπτη που εκπνέει το 15μερο, αλλά η διαδικασία να ξεκινήσει την επομένη. Σ΄ αυτή την περίπτωση, η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής οπότε εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση ο κ. Σαμαράς να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Δεν θα ορκισθεί… βουλευτής

Λεπτομέρεια; Ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί –φυσικά- μεθαύριο στην ορκωμοσία της νέας Βουλής. Που σημαίνει ότι μετά την ανάρρωσή του, εκτός από όλα τα άλλα, θα πρέπει να ορκισθεί ξεχωριστά… και ως βουλευτής, για να αποκτήσει τη βουλευτική ιδιότητα.


Πηγή:www.capital.gr