01 Ιουνίου 2012

Τα πρώτα θετικά σημάδια της επαναδιαπραγμάτευσης από τις χθεσινές προτάσεις Σαμαρά

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Από τις πιο κρίσιμες ημέρες του προεκλογικού πολέμου είναι η σημερινή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί το επίσημο οικονομικό του πρόγραμμα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο Αντώνης Σαμαράς με μια σειρά εύστοχων προτάσεων στα 18 σημεία ανέβασε τον πήχη, καθώς έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία ξύπνησε σε βασικά θέματα της οικονομίας που αναζητούν λύσεις. Αυτό δεν αναιρεί ότι η επιδείνωση των πραγματικών δεδομένων είναι τεράστια και η προεκλογική περίοδος έχει κάνει ήδη ζημιά.


Ο Σαμαράς είπε χθες αρκετά ελπιδοφόρα πράγματα με βάση την μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση των τραπεζικών δόσεων στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος αλλά και την διαφοροποίηση του Τειρεσία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Τειρεσίας με την ίδια μορφή που ίσχυε μέχρι τώρα, όταν οι ίδιες οι τράπεζες είναι απούσες από το τραπεζικό σύστημα.

Το τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν το γνωρίζουν. Παρά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι με την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, ο κατήφορος των μετοχών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής να έχει φτάσει στο 1,01 ευρώ.

Από τις δηλώσεις Σαμαρά προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πολύ καλύτερα το βάθος του προβλήματος της οικονομίας και αντιλήφθηκε ότι αν δεν επιμηκυνθεί ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής με παράλληλη μείωση των μέτρων βραχυπρόθεσμα το αδιέξοδο θα είναι αναπότρεπτο. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Είναι σαφές ότι και η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν το προγραμματισμένο ύψος των μέτρων όντος των προσεχών 12 μηνών.

Οι προσαρμογές που έχει κάνει ο Σαμαράς είναι αξιοσημείωτες και απαντούν σε πολλές ανησυχίες της βάσης της αγοράς. Και σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά και την μείωση της φορολογίας, αλλά και την ελαστικοποίηση των επερχομένων φορολογικών υποχρεώσεων στην χρονική κατανομή τους. Αυτό όμως έρχεται σαν αποκύημα του πολιτικού μηνύματος των προηγουμένων εκλογών. Για να δούμε αυτή τη φορά πώς η σοφή κοινωνία θα αξιολογήσει το σύνολο των προτάσεων.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr