Όλα δείχνουν ότι αποτρέπεται η «ενδο-αριστερή» ... χωροταξική μάχη στη Βουλή. Η ΔΗΜΑΡ υποχωρεί και έτσι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταλαμβάνει τα έδρανα του μπροστινού αριστερού άκρου της αίθουσας, μολονότι η κατάταξη που προκύπτει από τις τελευταίες εκλογές άλλα υπαγόρευε...
Το «χωροταξικό- πολιτικό» θέμα, αλλά και θέμα γοήτρου για τα κόμματα, ήταν αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, την Τετάρτη 27 Ιουνίου.
Το ΚΚΕ των 12 βουλευτών είναι πλέον το μικρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα. Η κοινοβουλευτική του δύναμη δεν το κατατάσσει μόνο πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ των 71 βουλευτών, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ των 17 βουλευτών. Ήταν όμως δεδομένο πως το ΚΚΕ θα ... έφερνε τα πάνω κάτω, εάν υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την πτέρυγα της αίθουσας, την οποία εκ παραδόσεως κατέχει.
Τελικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, του έκανε το χατήρι ο διαλλακτικός Φώτης Κουβέλης. Φέρεται να δέχεται να αρκεστεί η ΔΗΜΑΡ στα έδρανα που βρίσκονται πίσω από εκείνα της αριστερής «μύτης», στα οποία θα συνεχίσουν να κάθονται οι βουλευτές του ΚΚΕ.
«Δεν θέλουμε να γίνει κυρίαρχο θέμα»
«Ξέρουμε ότι το δικαιούμαστε, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε μείζον θέμα - το ΚΚΕ όλο τα ίδια κάνει, όμως θα ήταν άσχημη η εικόνα κομμάτων που τσακώνονται για έδρανα», σχολίαζαν το μεσημέρι της Τετάρτης κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει τα έδρανα ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κι έτσι αποφεύγεται μια μάχη, αρκούντως ... ιδιότυπη: Επισήμως τα κομματικά επιτελεία συνηθίζουν να διατείνονται ότι αυτά τα θέματα είναι ήσσονος σημασίας και ανάξια μεγάλης προσοχής, εμπράκτως όμως ... ακονίζουν τα νύχια τους.
Κάπως έτσι, η υποχωρητικότητα της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο ΚΚΕ, κατά τα φαινόμενα λύνει τον «τριμερή» γόρδιο δεσμό, δηλαδή τον γρίφο στον οποίο είχαν «μπλέξει» τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς.
Το υπόλοιπο κομματικό φάσμα μπορεί να έχει μεγαλύτερους ή μικρότερους πολιτικούς πονοκεφάλους αυτήν την περίοδο, δεν το βασανίζουν όμως χωροταξικές – γεωγραφικές εκκρεμότητες στο Κοινοβούλιο. Τα πράγματα ήταν ήδη ξεκαθαρισμένα.
Δίπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ στα μπροστινά έδρανα θα καθίσουν – από αριστερά προς δεξιά- οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 129 της Νέας Δημοκρατίας και πίσω τους, αντιστοίχως, οι 20 των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι 18 της Χρυσής Αυγής.