10 Ιουνίου 2012

Κερδοσκόποι ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα της... δραχμής – Περιμένουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, αν η χώρα μας πτωχεύσει

- Στο στόχαστρο ξένων funds ελληνικές επιχειρήσεις
- Ποιοι είναι και τι θέλουν οι ξένοι που... βλέπουν Ελλάδα
- Περιμένουν σαν “γύπες” πάνω από την χώρα μας

«Εάν η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Νότιας Ευρώπης επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα, τότε θα δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επενδύσεις, την οποία δεν θα αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Η φράση αυτή που ακούστηκε από τα χείλη ανθρώπων που διαχειρίζονται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσφατο συνέδριο της «Allianz» για την παγκόσμια αγορά ακινήτων (real estate) αποτυπώνει την αντίληψη, η οποία αρχίζει να διαμορφώνεται ανά τον κόσμο για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Είναι εμφανές πως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα επιτρέψει σε κάθε ξένο αλλά και Έλληνα ιδιώτη που εποφθαλμιά αξιόλογες ελληνικές εταιρείες να τις αποκτήσει πολύ φθηνότερα από την πραγματική τους αξία.

Εκτιμάται μάλιστα πως εάν η χρεοκοπία γίνει «συντεταγμένα» και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε είναι πολύ πιθανόν οι διεθνείς κερδοσκόποι να σπεύσουν μαζικά για να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν.

Μια τέτοια περίπτωση θα φάνταζε ιδανική για αυτός καθώς θα περιόριζε σημαντικά την πιθανότητα να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από μια ασύντακτη χρεοκοπία αλλά και γιατί οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σχετικά σύντομο διάστημα θα ήταν πολύ πιο εγγυημένες.

Την δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στηλίτευε πριν από μερικούς μήνες και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφραζε την έντονη ανησυχία της για το ενδιαφέρον ξένων funds να εξαγοράσουν -μέσω αγοράς πακέτων ?η εξυπηρετούμενων δανείων- υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η Ελλάδα της δραχμής θα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους κερδοσκόπους, -αν όχι άμεσα-, σε διάστημα ενός με δυο χρόνων από την επίσημη κήρυξη της χώρας σε καθεστώς πτώχευσης.

Και αφού πρώτα οι επιχειρήσεις και οι Έλληνες πολίτες περάσουν μέσα από μια έρημο και βιώσουν καταστάσεις που ισοδυναμούν με την απόλυτη εξαθλίωση.

Ήδη, στο διεθνή Τύπο κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εταιρείες.

Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του κ. David Nadel του Royce European Smaller Companies, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι ο όμιλος του ενδιαφέρεται για την αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει το πλεονέκτημα ότι έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stalhmarg Investment, Simanta Das από την πλευρά του υπογραμμίζει τα εμπόδια που υψώνει το ρευστό τοπίο, το οποίο κάνει δύσκολη υπόθεση τη λήψη αποφάσεων. Στάση αναμονής τηρούν και Ρώσοι επενδυτές, οι οποίοι στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια της Εύβοιας παραδέχθηκαν ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα επηρεάζει και τις επενδύσεις.

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει εξετάσει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα Carlton Group, η οποία θεωρείται η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων.

Πάντως, η Carlton Group εκτιμά πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία θα βγουν από το ευρώ, όχι γιατί δεν υπάρχει σχετικός κίνδυνος, αλλά γιατί πιστεύει ότι η Γερμανία έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και θα αναγκαστεί να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας για να μην οδηγηθεί η Ευρωζώνη τελικά στη διάλυση.

«Στο στόχαστρο ξένων funds ελληνικές επιχειρήσεις» - Οι ξένοι... που βλέπουν Ελλάδα

China Investment Corporation (Κίνα)
Bridge Over Group (Ελβετία)
Aristagora Advisors Co (Ιαπωνία)
Abu Dhabi Fund for Development (ΗΑΕ)
Qatar Holding (Κατάρ)

και Οι τομείς που παρακολουθούν

Τουρισμός & Ξενοδοχεία
Ακίνητα
Βιομηχανία Τροφίμων
Αγροτική παραγωγή
Εξαγωγές

Πηγή: “Εφημερίδα Ημερησία”