26 Ιουνίου 2012

Η Τρόικα θέλει να δει τον τελικό του Euro στην Αθήνα με τον νέο υπουργό

Αίτημα για συνάντηση γνωριμίας την Κυριακή 1η Ιουλίου υπέβαλε η Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Το αίτημα προέρχεται από τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών μας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ και έφτασε χθες στο γραφείο του υπό προθεσμία υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά

Η σύντομη επίσκεψή τους θα έχει ως στόχο την καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, τον απολογισμό των δράσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, την περιγραφή των μέτρων που δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω των εκλογών αλλά και την εξέταση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης με την οποία η Τρόικα διαφωνεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το vima.gr, το κλιμάκιο της Τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή ενώ οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στη χώρα μας στις 9 ή 10 Ιουλίου για την κυρίως διαπραγμάτευση.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της Τρόικα περιμένοντας τον νέο υπουργό που θα αντικαταστήσει τον Βασίλη Ράπανο. Ο νέος υπουργός, ανεξαρτήτως του πότε θα ορκιστεί, θα αναλάβει να απαντήσει στους τρεις τεχνοκράτες και θα τους δεχθεί στην Αθήνα για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και τον πρώτο έλεγχο των στοιχείων.

Η αξιόλογηση της Τρόικα θα κρίνει και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος. Η χώρα μας αναμένει το υπόλοιπο της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ ως την Παρασκευή, ενώ θα εξετασθούν και οι τρεις επόμενες «καλοκαιρινές» δόσεις που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

Η δόση του Ιουνίου φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενώ θα ακολουθεί η δόση του Αυγούστου ύψους 4,9 δισ. ευρώ από τo EFSF και το ΔΝΤ. Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί νέα δόση 4,9 δισ. ευρώ.

iefimerida.gr