19 Ιουνίου 2012

Φήμες για συζήτηση νέου Μνημονίου στο Eurogroup της Πέμπτης-Διαψεύδει η ΕΕ

Η έναρξη της συζήτησης για ένα «νέο Μνημόνιο» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, είναι το πιθανότερο, ότι θα αποτελέσει έναν από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι μέχρι τότε θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.


Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της Ευρωζώνης, στη συζήτηση αυτή, αν αυτή ξεκινήσει, θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Oπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος,

Σημειώνεται, επίσης, ότί ένα νέα Μνημόνιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου επί των Οικονομικών, Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε, πάντως, πως η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να συμβεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε, επίσης, την άμεση ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, με σκοπό να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συζητήσεις με την Τρόικα και η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος.

Σκοπός των συζητήσεων αυτών είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ότι αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στο σωστό δρόμο.