13 Ιουνίου 2012

FTD: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί τη χαλάρωση της λιτότητας

Η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος. Αυτό υποστηρίζει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Financial Times Deutschland», επικαλούμενη κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αν θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, δεν θα μπορούν να αρνηθούν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι η αναδιαπραγμάτευση θα είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική για όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου.
Στις επίσημες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι επιμένουν να τονίζουν την ανάγκη υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τρίτη ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελληνικού ελλείμματος, στο βαθμό πάντα που η Ελλάδα συνεχίσει να ακολουθεί επί της ουσίας τις κατευθύνσεις των εταίρων.
Πάντως, κύκλοι της ΕΕ φοβούνται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί και να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, αν αυξηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της συμμετοχής του.
Ορισμένοι μάλιστα αναμένουν ότι το ΔΝΤ θα επιδιώξει συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή των επίσημων φορέων στο «κούρεμα» του χρέους.

newsbomb.gr