12 Ιουνίου 2012

Διάψευση light από την Κομισιόν για τα σχέδια Grexit

Σε... light διάψευση του τηλεγραφήματος του Reuters σύμφωνα με το οποίο ετοιμάζονται στην ευρωζώνη σχέδια ενόψει ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη προχώρησε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ερωτηθείς σχετικά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του τέτοια σχέδια, ενώ πρόσθεσε πως όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του φαίνονται αναληθή.

Χθες, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι εδώ και έξι εβδομάδες, θεσμικώς υψηλόβαθμες ομάδες εργασίας της ευρωζώνης, επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όπως η επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM, o περιορισμός στην κίνηση των κεφαλαίων και ο έλεγχος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν)

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters τόνισαν ότι οι συγκεκριμένες ιδέες είναι τμήμα ευρύτερου σχεδίου αποτροπής της μετάδοσης της κρίσης και οι ανάλογες συζητήσεις γίνονται ως προετοιμασία – σχεδιασμός για το χειρότερο δυνατό σενάριο - καθώς ουδείς αναμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε τηλεδιασκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις, ωστόσο, μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup έχουν συζητήσει τις επιλογές αυτές με αρκετή λεπτομέρεια, υποστήριξαν οι πηγές.

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας, αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι «η ΤτΕ δεν γνωρίζει τέτοια σχέδια».

tvxs.gr