01 Ιουνίου 2012

Morgan Stanley: Ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις – Τα 4 σενάρια

Τον ΣΥΡΙΖΑ αναγάγει η Morgan Stanley σε έκθεση της με ημερομηνία 31 Μαίου ως το πολιτικό κόμμα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις 17 Ιουνίου. Η Morgan Stanley επιχειρεί να αναλύσει τα πιθανά σενάρια και την περίοδο των διερευνητικών εντολών μετά τις 17 Ιουνίου.
Με βάση λοιπόν την ανάλυση προκύπτει ότι «στις επερχόμενες εκλογές στις 17 Ιουνίου κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία δηλαδή δεν θα έχει πλειοψηφία εδρών.
Άρα το σκηνικό που είναι γνώριμο από τις εκλογές στις 6 Μαίου φαίνεται να επαναλαμβάνεται καθώς η νέα βουλή θα είναι 7κομματική.
Στην Ελλάδα το κοινοβούλιο αριθμεί 300 έδρες εκ των οποίων οι 50 δίδονται στο πρώτο κόμμα, 12 έδρες κατανέμονται με βάση τα ψηφοδέλτια επικρατείας και 238 έδρες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες.

Ποια τα πιθανά σενάρια


Με βάση την Morgan Stanley από τις 18 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στο πρώτο κόμμα τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Σενάριο πρώτο


Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.
Συν τοις άλλοις με βάση τις δημοσκοπήσεις μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα είχε πλειοψηφία εδρών.

Σενάριο δεύτερο

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου δεν θα αλλάξει.

Σενάριο τρίτο

Σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση.
Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.
Με βάση την Morgan Stanley θεωρεί ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες από τα δύο προηγούμενα

Τέταρτο σενάριο


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το μνημόνιο.

Το συμπέρασμα

Οι διερμηνευτικές εντολές θα είναι κρισιμότατες μετά τις 17 Ιουνίου.
Κατά την Morgan Stanley η αβεβαιότητα θα κορυφώσει εκείνη την περίοδο δηλαδή τις ημέρες πριν και κυρίως μετά τις εκλογές.

bankingnews.gr