Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για τους "καθηγητάδες" που "δουλεύουν" 15-20 ώρες τη βδομάδαΗ αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να προσλάβει εκπαιδευτικούς, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους 150.000 που ήδη υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπό την πίεση της τρόικας, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς πέρσι προσλήφθηκαν 600 άτομα, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν δραστικά οι προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011, αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η τότε υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου είχε στα χέρια της έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες καθηγητές δουλεύουν λιγότερες ώρες σε σχέση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Η τότε πρόταση, που δεν υλοποιήθηκε τελικά, προέβλεπε το διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες για όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ο πρωτοδιόριστος καθηγητής έχει 21 ώρες διδισκαλίας, ενώ με τα χρόνια οι ώρες μειώνονται) και στις 25 ώρες για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", αν οι 80.000 περίπου καθηγητές επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω τότε θα κάνουν τη δουλειά 8.000-10.000 συναδέλφων τους.

4 σχόλια:

 1. Μια τέτοια στατιστική, ανά κατηγορία εργαζομένων, δεν βγάζουν στη δημοσιότητα τα κρατικοδίαιτα λαμόγια, παρά μόνο το μέσο όρο όλων των επαγγελμάτων, που πέφτουν μέσα τα 60ωρα και 80ωρα των ιδ. υπαλλήλων για να δείχνουν οτι δουλεύουν! Ουστ τεμπελχανάδες, όλοι περάσαμε από σχολεία κι έχουμε εικόνα από το αραλίκι σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απόλυτα για το τεμπελχανάδες. Μόνο όταν απεργούν οι τεμπελχανάδες κρατάτε τα καμάρια σας καμιά δεκαριά μέρες στα σπίτια σας!! Δεν τα αντέχετε ούτε δευτερόλεπτο, περιμένετε να ξεκινήσουν τα σχολεία για να τα αφήσετε σε άλλους να σας τα φυλάνε,όχι να σας τα μορφώνουν, αλλά να σας τα ΦΥΛΑΝΕ !!! Ούστ υποκριτές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θα πρίμενα λίγη παραπάνω έρευνα απο σωστούςδημοσιογράφους προτού γράψουν τέτοια άρθρα. μόλις φετινή έρευνα του υπουργείου παιδείας αποδεικνύει ότι οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων εργάζονται κατά μέσον όρο 19 ώρες την εβδομάδα (κι όχι βέβαια 15), το οποίον είναι μόλις μια ώρα λιγότερο απο τον ευρωπαικό μέσο όρο (20 ώρες) κι όχι βέβαια λιγότερο και ενώ αμοίβονται περίπου στο 60% του μέσου όρου των χωρών της ευροζώνης (φέτος μέσος καθαρός μισθός έλληνα εκπαιδευτικού 780 ευρώ ενώ ο μέσος ευρωπαικός μισθός εκπαιδευτικού είναι 1300 ευρώ καθαρά) και ενώ είναι άπαντες υποχρεωμένοι να υπηρετούν τελικά στην παραμεθόριο για κατα μέσον όρο 5 χρόνια (το οποίο δε συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη). και για να τελειώει και το άλλο παραμύθι περί εργασίμων ημερών και διακοπών, οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα έχουν 9 μέρες λιγότερες απο τον ευρωπαικό μέσον όρο διακοπών (επίσημα στοιχεία της eurostat). και είναι παγκοσμίως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια διδακτική ώρα ισοδυναμεί με δυόμιση ώρες οιασδήποτε εργασίας γραφείου. επίσης γνωστό ότι είναι η δεύτερη πιο αγχωτική δουλειά μετά απο αυτήν του χρηματιστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είμαι εκπαιδευτικός, διορισμένος με ΑΣΕΠ και όχι με επετηρίδα. Διορθώσεις προς τον προηγούμενο:
  α)Το τι μισθό παίρνει κανείς δεν έχει να κάνει με μέσους όρους αλλά με την κατάσταση της οικονομίας του κράτους. Έτσι όπως είναι τα οικονομικά του Ελληνικού κράτους, παλι καλά που παίρνουμε και όσα παίρνουμε. Αν δεν υπήρχε το τρισκατάρατο μνημόνιο θα παίρναμε 76 ευρώ και όχι 760.
  β) Η υποχρεωτική υπηρεσία στη θέση πρώτου διορισμού - και όχι στην παραμεθόριο - που γράφτηκε είναι 2 χρόνια. Θέση πρώτου διορισμού μπορεί να είναι και το Καρπενήσι.
  γ) Ποιος λέει ότι μια διδακτική ώρα ισοδυναμεί με δυόμισι γραφείου;
  δ)Παρά το συμάζεμα που έγινε υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που πληρώνονται και δεν κάνουν ούτε το μισό ωράριό τους. Μήπως πρέπει να στήσουμε τους εν λόγω, αλλά και τους συνδικαλισταράδες στον τοίχο για αυτό το αίσχος;
  Με παραπληροφόρηση δεν κερδίζεται η συμπάθεια των πολιτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή