26 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΙΚ μετά τη λήξη της συνάντησης με τρόικα: «Οχι άλλα μέτρα για το 2012» - Σκληρό πακέτο από Γενάρη

«Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με την τρόικα για το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους, όσον αφορά στο 2012, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε καταθέσει» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου ΟΙκονομικών.

«Η συζήτηση ξεκινάει και στο ΓΛΚ σήμερα ώστε να αποτιμηθούν αυτά τα ισοδύναμα που τους έχουμε δώσει στο μεσοδιάστημα, από τότε που ήταν εδώ. Υπενθυμίζεται η μείωση 10-20% σε κάποιους κωδικούς του προϋπολογισμού και κάποια άλλα δημοσιονομικά ισοδύναμα που τους αποστείλαμε στο μεσοδιάστημα» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που συνεχίζουν: «Στο μεσοδιάστημα υπήρχε αλληλογραφία για κάποιες από αυτές τις πολιτικές. Κάποια σχόλια που μας διατύπωσαν για ορισμένες από αυτές έχουν ενσωματωθεί. Έχει γίνει μια πρώτη προεργασία και είμαστε σε καλό δρόμο.

Σήμερα συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα μέτρα για το 2012, τα 11,5 δισ. ευρώ, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας - γιατί δεν έχουμε πάρει κάποιες δόσεις δανείων. Έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Ουσιαστικά κανένα θέμα δεν έκλεισε. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα 11,5 δισ. έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, δεν τους την καταθέσαμε, γιατί πρέπει πρώτα να την συζητήσουμε με τους εταίρους στην κυβέρνηση, στη συνάντηση που θα γίνει στις 14:00. Αναφέραμε τους βασικούς άξονες αυτών των μέτρων και τις βασικές πολιτικές, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Έχουμε μία πλήρη πρόταση.

Όταν ολοκληρωθεί η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, η τρόικα θα πάρει τις προτάσεις για τα 11,5 δισ. - πολύ πιθανόν και σήμερα.

Τα ισοδύναμα που έχουμε δώσει είναι για το 2012, 200 εκ. ευρώ , καλύπτουν το σύνολο των ειδικών μισθολογίων.

Σήμερα καταθέτουμε για διαβούλευση στη Βουλή σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση – με κλιμάκωση- των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες, περίπου 17 εκ. ευρώ όφελος. Επίσης, προβλέπει μείωση των συνολικών απολαβών των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο ύψος του μισθού του βουλευτή. Επίκειται και απόφαση για μείωση και στους μισθούς των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, οπότε κατεβαίνει η κλίμακα. Αυτό είναι περίπου άλλα 10 εκ. ευρώ δημοσιονομικό όφελος. Υλοποιούνται δηλαδή δύο δημοσιονομικά ισοδύναμα - σύνολο 27 εκ. ευρώ - που ήθελαν και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών. Αυτά όχι ως μέτρα που θα γίνουν, αλλά που υλοποιούνται ήδη από την κυβέρνηση μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και δημοσιονομικούς ελέγχους.

Έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε κάποιες πολιτικές από φέτος, όπως αυτές για τα 27 εκ., οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. Ζητήσαμε, εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιηθούν νωρίτερα, να περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. καθώς και όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε τώρα και είναι εκτός υποχρεώσεών μας για το 2012. Για παράδειγμα η μείωση των ενοικίων δεν είναι πολιτική του 2012».


Υπάρχουν και άλλες πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί από άλλα υπουργεία, που ανάλογα από το πότε θα υλοποιηθούν θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Δεν έχει τεθεί θέμα για πρόσθετα μέτρα φέτος. Πρέπει να προσδιορίσουμε τα 11,5 δισ., που αποτελούν βασικό όπλο για αυτό που επιθυμούμε ως Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών. Η βούλησή μας είναι σαφής: ζητάμε επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάντα το θέτουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Το είπαμε και σήμερα.


Ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν αν υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση το Μάρτιο. Ποτέ δεν μας είπαν για νέα μέτρα και ούτε υπάρχει βούλησή μας για νέα μέτρα το 2012. Εμείς εκφράζουμε την επιθυμία μας να υλοποιήσουμε πολιτικές, ακόμη και εκτός μεσοπρόθεσμου, όσο γίνεται νωρίτερα».