28 Ιουλίου 2012

Σχέδιο Σαμαρά 40 ημερών για την αναστροφή του κλίματος

Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους δανειστές μας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Το σχέδιο εκπονείται υπό το βάρος της προειδοποίησης Μπαρόζο στον πρωθυπουργό, ότι «αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες φλερτάρουν με σχέδιο για “βόρειο” και “νότιο” ευρώ» και κάθε λάθος κίνηση, όπως για παράδειγμα η άκαιρη υποβολή του αιτήματος για επιμήκυνση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες, ως όχημα προκειμένου η Αθήνα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και το Ελληνικό καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει στο μεγαλύτερο βαθμό η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού για το 2012, η κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ακόμα στον κ. Σαμαρά ότι η πρώτη σύνοδος στην οποία θα παραστεί θα είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει να πείσει ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και αποκάλυψε ότι είχε πει και στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η πρώτη σύνοδος είναι καθοριστική, αλλά δεν τον άκουσε.

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Αθήνα έχει και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, ενώ εμφανίστηκε δεκτικός στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά σε κατάλληλο χρόνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 25 και 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν, συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.