06 Ιουλίου 2012

Κουτόχορτο για ηλίθιους: Η Ρωσία σκέφτεται να δώσει δάνειο 5 δις στην Κύπρο... ενώ εμάς θα μας δάνειζε 100 δις χωρίς δεύτερη κουβέντα


[Έχουν ξεσαλώσει οι ΑΕροψεκασμένοι με τη δήλωση Χριστόφια που μεταδόθηκε από το Bloomberg ότι οι όροι του ρώσικου δανείου θα είναι ευνοϊκότεροι από της ΕΕ, η οποία φυσικά δεν αναφέρεται σε επιτόκιο το οποίο (το ρώσικο) είναι σαφώς υψηλότερο από της ΕΕ, αλλά στο ότι τα δανεικά από Ρωσία δεν συνδέονται με μείωση ελλείμματος, χρέους κ.λπ. Βέβαια κάνουν γαργάρα ότι η Ρωσία το σκέφτεται εδώ και ένα μήνα να δώσει δανεικά 5 δις...
και υπονοούν ότι εμάς θα μας δάνειζε χαλαρά και χωρίς σκέψη 100 δις...]


Ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε το αίτημα της Λευκωσίας για δάνειο 5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η Ρωσία εξετάζει επισήμως το αίτημα.
Την Πέμπτη, ο  Δ. Χριστόφιας, είχε δηλώσει ότι  η βοήθεια από τη Μόσχα "δεν απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο" και δεν έχει περιοριστικούς όρους. "Ζητήσαμε από τη Ρωσία και την ΕΕ ταυτόχρονα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν "είναι κακό" να παίρνεις δάνειο από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει "πολύ καλές παραδοσιακές σχέσεις" με την Κύπρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει.
Η δήλωση του κ. Χριστόφια είχε μεταδοθεί και από το Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι "οι όροι του δεύτερου δανείου από τη Ρωσία θα είναι λιγότερο δαπανηροί από ότι οι όροι βοήθειας των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, τα οποία παρέχονται με αντάλλαγμα απαιτήσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα", επικαλούμενο απόσπασμα από όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Κύπρος στρέφεται στη Μόσχα, καθώς πέρυσι πήρε δάνειο 2.5 δισ. ευρώ.