04 Ιουλίου 2012

Τι θα δει η τρόικα στην Αθήνα

της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση στις προγραμματικές της σχεδιάζει συγκρατημένες παροχές και δεσμεύσεις για την μη επιβολή νέων μέτρων, αλλά λογαριάζει χωρίς την… τρόικα. Ξεκινά σήμερα, μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση το πρώτο – και ίσως πιο κρίσιμο – στάδιο ελέγχου.


Θα «σκανάρει» έσοδα, δαπάνες, οφειλές, ύφεση, αποκρατικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις για να αποφανθεί αν «είναι αναγκαία» νέα μέτρα και αν είναι.. συμβατές οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η γνώμη της θα ακουστεί την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα από ελληνικής πλευράς και εκεί θα κριθεί η συνέχεια…

Σήμερα, και αύριο η προσοχή εστιάζεται στο υπουργείο Οικονομικών. Πρώτα ξεκινούν τεχνικά κλιμάκια με διαδοχικές συσκέψεις. Στο επικεντρό είναι:

· Η πορεία των εσόδων, η απόδοση των μέτρων του 2012 και οι εκτιμήσεις για την απόκλιση που θα υπάρχει το 2012 με προσωρινές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τρύπα 2 δισ. ευρώ.

· Η εξέλιξη των κρατικών δαπανών και η πρόβλεψη για το 2012. Προς το παρόν η συγκράτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, στοιχεία δείχνουν ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ήταν πιο «αποδοτικές» από ότι εκτιμόταν, αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε πληρωμές.

· Τα φέσια του δημοσίου προς ιδιώτες τα οποία σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία αυξήθηκαν σε 6,8 δισ. ευρώ. Εκφράζονται φόβοι ότι το παραπάνω ποσό που αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές Μαίου (δηλαδή όσες εκκρεμούν από τον Φεβρουάριο) έχουν αυγατίσει κατά 1 δισ. ευρώ ακόμη τους 3 μήνες που μεσολάβησαν...

· Η ύφεση. Η τρόικα θα έρθει με τη δική της νέα πρόβλεψη ανα χείρας. Η ελληνική πλευρά δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταικούρα κάνει λόγο για βαθύτερη ύφεση πάνω από 6,5% φέτος και από 9% το τρίτο τρίμηνο με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΕ.

Τα τεχνικά κλιμάκια (5-6 τον αριθμό) έχουν προγραμματίσει συνεχή ραντεβού με υπουργεία, τράπεζες, την ΤτΕ και φορείς. Αφού διαμορφώσουν μία πρώτη εικόνα την οποία θα μεταφέρουν στους «αρχηγούς» τους, θα εξετάσουν – μετά από δική τους εντολή- τα επιπλέον μέτρα «αν αυτά είναι αναγκαία» όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Οι επικεφαλής έχουν το πρώτο τους ραντεβού αύριο στις 11 με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (ο οποίος θα ορκισθεί μία ώρα πριν). Στο ραντεβού θα μετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης αλλά και ο απερχόμενος υπουργός Γ. Ζανιάς. Θα μετέχει και ο γενικός γραμματέας Η. Πλασκοβίτης που επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην προετοιμαστική του Ecofin σύνοδο (Euro Working Group) στην οποία έλαβε τα.. μηνύματα των άλλων κρατών.

Στην 1μμ η τρόικα, συνοδεία του υπουργού Οικονομικών θα φτάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο για την πρώτη επαφή με τον Α. Σαμαρά και μία πρώτη... γεύση των δεσμεύσεων αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει στην τρόικα ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, περικοπών στο κράτος και παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής.

Η επίσκεψή των Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Μετά θα πάρουν το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, όπως και ο υπουργός Οικονομικών και η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί αυτή τη φορά με τους υπουργούς των κρατών – μελών.


Πηγή:www.capital.gr