Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, και κυρίως η ΕΚΤ, επαναφέρει έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεχθεί τις απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να επανακάμψει ταχύτερα.
Ειδικότερα στο έγγραφο με τίτλο «Euro Area Policies: 2012 Article IV Consultation—Selected Issues Paper» και ημερομηνία 3 Ιουλίου 2012 τονίζεται στη σελίδα 47 ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2012 άφησε ανέγγιχτα τα ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, που «αντάλλαξαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αποκτήσει με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP) με νέα ομόλογα ίδιας δομής και ονομαστικής αξίας αλλά με διαφορετικούς αριθμούς. Αυτό έδωσε στην ΕΚΤ μια εξαίρεση από το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους (PSI) που έγινε στη συνέχεια, και απέκτησε ουσιαστικά στάτους προτιμητέου πιστωτή στο ελληνικό χρέος που κατέχει»
Με απλά λόγια, η έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ -όπου τονίζεται ότι δεν αντανακλούν υποχρεωτικά της απόψης του διοικητικού του συμβουλίου- επαναφέρει το επιχείρημα που είχε συζητηθεί την περίοδο του PSI ότι οι εταίροι μας θα έπρεπε να δεχτούν και κούρεμα του δημόσιου χρέους που κατέχει η EKΤ και οι κρατικές κεντρικές τράπεζες.
Κι αυτό, γιατί, όπως σημειώνει σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal, αν η ΕΚΤ δεχτεί να αναδιαρθρώσει -να κουρέψει- και τα δικά της ελληνικά ομόλογα, αυτό θα οδηγήσει σε νέα μείωση του ελληνικού χρέους, πράγμα που θα βοηθούσε την Ελλάδα «να επαναφέρει στη σωστή πορεία το πρόγραμμα διάσωσής της».
Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται ότι η απόφαση να μην κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ναρκοθετεί μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης. Όπως σημειώνει η Journal, η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας και η ΕΚΤ θα έκανε πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειες για μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αναλυτές, όπως ο Ντομένικο Λομπάρντι θεωρούν ότι η έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ, θέτει ξανά ένα πολιτικό ζήτημα: το γεγονός ότι «το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αποδεχτούν ένα haircut στα ομόλογα που έχουν τόσο της Ελλάδας όσο και κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας που θα αναδιαρθωσει στο μέλλον το χρέος της».
ΔΝΤ: Καμία σχέση!
Ωστόσο, το ΔΝΤ επισήμως διέψευσε αυτό το σενάριο. Ο εκπρόσωπος του Γουίλιαμ Μάρει είπε ότι «η έκθεση δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα». Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια «τεχνική ανάλυση των πιθανών συνεπειών του προγράμματος SMP της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Βεβαίως, στην έκθεση, τα στελέχη του ΔΝΤ δεν λένε ξεκάθαρα πως υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ. Ωστόσο, γράφουν ότι η μη αναδιάρθρωση αδυνατίζει τις μελλοντικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε «να καθησυχάσει τις αγορές, μεταφέροντας κάποια από τα προνόμια της στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων...»
Reuters: Θα χρειαστεί και νέο κούρεμα χρέους
Πάντως το δημοσίευμα της Journal για κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωες δεν είναι μεμονωμένο. Σε χτεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters ανεφερε το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της και γι'αυτό θα χρειαστεί και νέο κούρεμα χρέους ενώ τόνιζαν ότι το κόστος αυτή τη φορά θα πρέπει να το επωμισθεί η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Διαβάστε την έκθεση εδώ (σελ. 47)