16 Ιουλίου 2012

Φοροεισπρακτική επιδρομή ετοιμάζεται στην Ισπανία

Η ραγδαία επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Ισπανία αποτελεί, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, η οποία προκάλεσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

«Μάχη με το χρόνο» δίδουν οι αρχές και στην Ιταλία, προκειμένου να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να ανακόψουν την ύφεση της οικονομίας, καθώς αυξάνονται οι φωνές για την κρισιμότητα της κατάστασης των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρουσίασε, την Παρασκευή, πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, η οποία θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς επίσης και τη μη χορήγηση για φέτος του δώρου των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους. Το πακέτο, που εκτιμήθηκε αρχικά ότι θα αποφέρει 65 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) μέχρι το τέλος του 2014, αναθεωρήθηκε λίγες ώρες αργότερα προς τα κάτω, οδηγώντας σε έσοδα 56,44 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ). Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ, όπως νέοι φόροι στον ενεργειακό κλάδο, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, κάτι που φαίνεται ότι εξόργισε τους Ισπανούς κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, φαίνεται ότι η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα αφορά στην επιβολή φορολογίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και, φυσικά, θα πλήξει οριζόντια ολόκληρη την οικονομία, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τα 56,4 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν μέχρι τώρα, περίπου τα 29 δισ. ευρώ θα προέλθουν από αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και 27 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.
Από την άλλη, η Ευρωζώνη, που έδωσε ενός έτους επιμήκυνση στη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, θεωρεί ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάντως, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της El Pais.

Τα συνδικάτα
Από την Παρασκευή, πάντως, που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, παρατηρείται μια ασυνήθιστη κινητοποίηση των συνδικάτων, κυρίως του δημόσιου τομέα, που μέχρι σήμερα κρατούσαν μια μετριοπαθή στάση. Τα δύο βασικά συνδικάτα, CCOO και UGT, ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για την προσεχή Πέμπτη αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γενικής απεργίας στη χώρα, το Σεπτέμβριο. Προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι, μέσα στο καλοκαίρι, επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους εργαζομένους ανακοινώνοντας τα μέτρα και ποντάροντας στην ανοχή τους. Ηδη, το βράδυ του Σαββάτου, συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές του κινήματος των «αγανακτισμένων», διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Μπούντεσμπανκ
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε, χθες, ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ισπανία στοχεύει σε ολόκληρη την ισπανική οικονομία και όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών αποτελούν αντανάκλαση ολόκληρης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, αν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες δεν περιοριστούν μόνο στο πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου, τότε αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επικαλέστηκε τόσο τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας, όσο και την ανεργία που βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ, για να τονίσει τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η Μαδρίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταθέτει την ευθύνη στις ίδιες τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μεταρρυθμιστικά προγράμματα για να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, αντί να περιμένουν παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αναφορικά με την Ιταλία, ο κ. Βάιντμαν δήλωσε ότι το σημερινό κόστος δανεισμού της χώρας δεν δικαιολογεί το αίτημα βοήθειας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και διεμήνυσε ότι η χώρα θα εισέλθει στο σωστό δρόμο, εάν συνεχίσει με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί διάσωση.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, χαρακτήρισε αρκετά αποτελεσματικά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ότι θα μπορούσαν να προκύψουν δυσκολίες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2210009