31 Ιουλίου 2012

Μπένυ σαν κατίνα: Με κουτσομπολεύει ο Σαμαράς...

Σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχέση με την προσπάθεια που ο ίδιος καταβάλλει προκειμένου να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη να υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος άφησε υπαινιγμούς ότι η συνάντησή του με την Τρόικα υπονομεύθηκε εξ' αρχής, «φωτογραφίζοντας» τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με το κλιμάκιο.

Mάλιστα συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Βενιζέλου και τονίζουν πως αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική λήψης πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ως προϋπόθεση για να ζητηθεί επιμήκυνση τότε:

Θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση
Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
Καθίσταται άνευ ουσίας η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με την ύφεση το 2012 να είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%), τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της Τρόικα, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.

Έτσι οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ και θα θέτει την εφαρμογή των μέτρων σε μια «παιδαγωγική» λογική που δεν έχουν σχέση με το ίδιο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν λέγοντας πως είναι «εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την Τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».