17 Ιουλίου 2012

Εντυπωσιακές συγκρούσεις γαλαξιών στολίζουν τον νυχτερινό ουρανό [εικόνες]

Ένα απο τα πιο εντυπωσιακά και ομορφότερα φαινόμενα του σύμπαντος είναι οι γαλαξιακές συγκρούσεις (Galaxy collisions) οι οποίες προκύπτουν όταν δύο γαλαξίες έλκονται βαρυτικά ο ένας απο τον άλλο. Πολλές φορές οι γαλαξίες μπορεί να περιστρέφονται για χιλιετίες ο ένας γύρω απο τον άλλο δημιουργώντας πανέμορφα «αστρικά μονοπάτια», όμως όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό.
1.Γαλαξίες Κεραίες (Antennae Galaxies)
Μία από τα πιο εντυπωσιακές γαλαξιακές συγχωνεύσεις είναι γνωστή ως γαλαξίες κεραίες. Βρίσκεται περίπου 62 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Corvus. Οι συγκρουόμενοι γαλαξίες έχουν καταπιεί σχεδόν ο ένας τον άλλο, δεδομένου ότι άρχισαν την ένωσή τους γύρω στα 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, προκαλώντας μια έντονη περίοδο σχηματισμού αστεριών.


2.Γαλαξίες Ποντίκια (Mice Collision)
Οι γαλαξίες Ποντίκια, επίσης γνωστοί ως NGC 4676, είναι δύο σαρωτικά αντικείμενα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της συγχώνευσης. Ήδη, ένας γαλαξίας έχει εξαπλωθεί πέρα από το άλλο, δημιουργώντας μια μεγάλη ουρά των άστρων που προεξέχει προς τα δεξιά. Το ζευγάρι είναι ορατό στον αστερισμό Coma Berenices και βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.


3.Zw II 96
Αυτό το παράξενο αστρικό σχέδιο, είναι αποτέλεσμα μίας παράξενης γαλαξιακής σύγκρουσης και βρίσκεται 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Delphinus.


4.Πρόωρη Συγχώνευση
Ένα κενό 130.000 έτη φωτός χωρίζει τους δύο γαλαξίες σε μία συγχώνευση γνωστή ως 2MASXJ09133888-1019196. Οι γαλαξίες βρίσκονται περίπου 700 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Ύδρας.


5.Ενωμένα χέρια
Οι δύο γαλαξίες που φαίνονται εδώ, ο NGC 6050 και ο IC 1179, βρίσκονται περίπου 450 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Ηρακλή. Τα κυκλικά σώματα φαίνεται να συγκρούονται σε μία τεράστια δίνη αστεριών που μοιάζει με χέρια ενωμένα. Αυτό το αντικείμενο είναι μέρος του Ηράκλειου αστρικού συμπλέγματος και εντάσσεται στο τείχος των υπερσυμπλεγμάτων, την μεγαλύτερη γνωστή αστρική δομή στο σύμπαν.


6.Μεσαία Συγχώνευση
Oι γαλαξίες που φαίνονται εδώ κυριολεκτικά «γεννιούνται» απο τη σύγκρουση. Το σώμα των γαλαξίων- γονέων, είναι αρκετά λιωμένο, αλλά δύο ανεξάρτητοι κεντρικοί πυρήνες είναι εμφανείς στην εικόνα. Η σύγκρουση ξεκίνησε περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν και το αντικείμενο, γνωστό ως NGC 520, είναι ένα από τα φωτεινότερα ζεύγη γαλαξιών στον ουρανό, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό των Ιχθύων


7.Καθρέφτισμα
Δύο γαλαξίες εμφανίζονται ως αντικατοπτρισμός ο ένας του άλλου, καθώς εισέρχονται στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης τους. Το αντικείμενο είναι γνωστό ως NGC 5331 και βρίσκεται 450 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Παρθένου.


8.Γαλαξίες Πατινέρ
Συνδεδεμένοι με μία μακριά αστρική γέφυρα, οι δύο γαλαξίες του UGC 8335 είναι ασκούν βαρυτική έλξη ο ένας στον άλλο με όλες τις δυνάμεις τους. Η σύγκρουση αυτή συμβαίνει 400 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά,  στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.


9.Έντονη Αλληλεπίδραση
Οι γαλαξίες που φαίνονται εδώ, ο NGC 6621 δεξιά και ο NGC 6622, στα αριστερά -συνυπάρχουν ήδη περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια σε συγχώνευσή. Βαρυτικές δυνάμεις τυλίγουν μια μακριά ουρά των άστρων γύρω από τους δύο γαλαξίες, προκαλώντας μια μεγάλη έκρηξη αστρικού σχηματισμού. Το ζευγάρι αυτό, βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκοντος, περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.


10.Το τριπλέτο της Τίνκερμπελ
Πιθανώς η πιό χαριτωμένη αστρική συγχώνευση, το τρίδυμο Tinkerbell (φέρει το όνομα της νεράϊδας του Πήτερ Παν, αφού το σχήμα μοιάζει με το περίγραμά της) είναι το αποτέλεσμα τριών γαλαξιών έρχονται που σχηματίσουν ένα ετοιμοθάνατο αντικείμενο. Η σύγκρουση βρίσκεται περίπου 650 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και είναι ορατή σε υπέρυθρα μήκη κύματος.