05 Ιουλίου 2012

Οριακή αύξηση στα καθαρά κρατικά έσοδα τον Ιούνιο

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά δημόσια έσοδα τον Ιούνιο βελτιώνοντας οριακά την εικόνα εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, αποδίδεται καθαρά σε συγκυριακούς παράγοντες όπως είναι η συγκράτηση των επιστροφών φόρων και η μεγάλη αύξηση κυρίως σε έκτακτα έσοδα όπως είναι ο υπόλογος συμψηφισμού (περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις απολήψεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα έσοδα από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και τα μερίσματα από συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Τα λεγόμενα οργανικά στοιχεία των φορολογικών εσόδων, όπως είναι ο ΦΠΑ και οι φόροι εισοδήματος και κατανάλωσης έχουν χτυπηθεί από την ύφεση και εξακολούθησαν και τον Ιούνιο να εμφανίζουν έντονα αρνητική πορεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr:

- τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν τον Ιούνιο αύξηση που αγγίζει το 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

- τα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσίασαν και τον Ιούνιο μείωση κατά περίπου 0,5%.

- οι επιστροφές φόρων τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 αφού επεστράφησαν σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους περίπου 40 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

- τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά περίπου 7%.

- τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος ήταν τον Ιούνιο μειωμένα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ ή κατά 30%.

- θετική έκπληξη είναι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων καθώς εισπράχθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ 2009.

- στον υπόλογο συμψηφισμού καταγράφεται σημαντική αύξηση εσόδων (κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ ή 100%)

- στο σύνολο του εξαμήνου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με δεδομένο ότι ο τακτικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση καθαρών εσόδων κατά 2,6% προκύπτει ότι η μαύρη τρύπα των καθαρών εσόδων προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για μαγική εικόνα καθώς έχουν συγκρατηθεί οι επιστροφές φόρων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν μιλώντας στο Capital.gr ότι ο κλάδος των εσόδων του προϋπολογισμού βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλα θα εξαρτηθούν από το βαθμό είσπραξης των φόρων που βεβαιώνονται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα νέα εκκαθαριστικά τότε η μαύρη τρύπα θα περιοριστεί σημαντικά. Αν από την άλλη εκδηλωθεί μαζικό κύμα μη υποβολής δηλώσεων ή μη πληρωμής του τσουχτερού φόρου των νέων εκκαθαριστικών τότε ο προϋπολογισμός θα πιστοποιηθεί ότι βρίσκεται εκτός τροχιάς.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr