26 Ιουλίου 2012

Μπαρόζο: "Λέξη κλειδί η λέξη αποτελέσματα" για την Ελλάδα

Να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της για να έχει αποτελέσματα, κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο ως φίλο του και συνέχισε:

"Στη συνάντηση συζητήσαμε για την πολιτική μας, για την οικονομική μας πολιτική, για τον έλεγχο του ελλείμματος αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρώπη".

Ανέφερε ότι "είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει η αναγκαία ανάκαμψη", δήλωσε.

Μπαρόζο: "Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η παραμονή σας στο Ευρώ"

"Να ξαναχτίσετε τις δομές και την οικονομία σας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η παραμονή στο ευρώ, για να αποφευχθούν χειρότερες δυσκολίες για την Ελλάδα", τόνισε.

Όπως είπε, ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

"Η λέξη κλειδί είναι αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Οι πράξεις είναι πιο σημαντικές", είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα, ως κομμάτι της Ευρωζώνης, θα τα καταφέρει.

"Υπάρχει ελπίδα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η κυβέρνηση συνεργασίας έχει δεσμευτεί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι πολλές οικονομίες ακολουθούν δύσκολα προγράμματα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, που πριν από λίγο καιρό θα φαίνονταν αδύνατα.

"Καλώ αυτές τις οικονομίες να συνεχίσουν. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, πρέπει να συσπειρωθούμε για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος. Κάποιες φορές έχω την εντύπωση, ότι μερικοί δεν έχουν καταλάβει, ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι. Γι' αυτό όλοι πρέπει να δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα", κατέληξε.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου


Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 17:30, όπως ήταν προγραμματισμένη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται εκτάκτως στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις που εκείνη έχει αναλάβει.

Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ και μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια των επισκέψεων που πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, με αντικείμενο το "ξεπάγωμα" και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με σκοπό την ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια "πολύ θετική αποστολή", υπογραμμίζουν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών που ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) να μην ανοίξει κανένα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης, προτού υπάρξουν έμπρακτες κινήσεις από την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της εφαρμογής του Μνημονίου.