11 Ιουλίου 2012

Αμοιβαίες εξηγήσεις των «τριών» εκτονώνουν την κρίση

Ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα η κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει των δηλώσεων τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και αυτού της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, συμπεραίνεται πως εκτονώθηκε η κρίση που φαινόταν να έχει δημιουργηθεί.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε πως οι τρεις τους είχαν μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα και ότι συμφώνησαν στο προφανές που δεν είναι άλλο από το ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για τη βελτίωση της δανειακής σύμβασης. Ως αφετηρία της αναθεώρησης τέθηκε η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τόνισε, επίσης, ότι θα γίνει μια προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι της χώρας ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε πως τους μετέφερε τις εμπειρίες του από το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. «Ο υπουργός έχει εμπειρία και ικανότητα να υλοποιήσει τους όρους της προγραμματικής μας συμφωνία», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, τόνισε πως καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη καθώς και ότι περισσότερη σημασία έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα τη δική της πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα, προωθώντας, ταυτόχρονα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνουν το κράτος πιο μικρό. «Να πείσουμε ότι πρέπει να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς οι δόσεις του προγράμματος , για να υπάρξει ρευστό στην αγορά και άρα ανάπτυξη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, ο οποίος βγήκε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα τα οποία, όμως, θα ανακουφίζουν την κοινωνία.

Οπως και ο κ. Βενιζέλος, έτσι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως η προγραμματική τους σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο.

Πάντως, ο κ. Κουβέλης, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως καλό είναι όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την επαναδιαπραγμάτευση να εγκαταλείψουν την πολιτική της υπονόμευση.

Τόνισε, δε, πως η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευση είναι μια σκληρή και επίπονη διαδικασία, στην κατεύθυνση της οποίας, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί.