02 Ιουλίου 2012

Ο Γιάννης Αλαφούζος σβήνει τον Ντάνι Ντε Βίτο από τον χάρτη

- Με τα λεφτά των άλλων.

To 1991 o μεγάλος ηθοποιός Ντάνι Ντε Βίτο πρωταγωνίστησε στην κωμωδία “Με τα λεφτά των άλλων” (“Other people’s money”) παίζοντας τον ρόλο ενός παμπόνηρου σπεκουλαδόρου επιχειρηματία που κατόρθωνε να βγάζει τα προς το ζην εκμεταλλευόμενος την πονηριά του και διάφορα κορόϊδα που συναντούσε στο διάβα του.


Είκοσι χρόνια μετά και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα από το Χόλλιγουντ, η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να κοντράρει στα ίσια τον Ντάνι Ντε Βίτο.

Και φυσικά με ποιόν άλλον, παρά με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Μοιάζουν;

Ο Γιάννης Αλαφούζος, μετά από καμμια 30αριά χρόνια στο κουρμπέτι, εσχάτως “θυμήθηκε” οτι είναι και φανατικός “Παναθηναϊκάρας”.

Εκμεταλλευόμενος την αλοφροσύνη των οπαδών από την πλήρη απαξίωση στην οποία έφεραν τον σύλλογο οι απίθανοι Βαρδινογιάννηδες, Βγενόπουλοι και Πατέρες, και προφανώς κοιτώντας στο μέλλον, (οπου οι κακές γλώσσες λένε οτι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει διάφορες δικαστικές ιστορίες), ξεκίνησε ένα εγχείρημα, που μόνο με τα επιτεύγματα του Ντε Βίτο στην εν λόγω ταινία μπορεί να συγκριθεί: Προσπαθεί να εμφανιστεί ως “σωτήρας” του Παναθηναϊκού. Με τα λεφτά των άλλων.

Εδώ και ένα μήνα δε, έχει αποδυθεί σε μια κολοσσιαία επικοινωνιακή εκστρατεία για την προβολή του εγχειρήματος, η οποία και κορυφώθηκε σήμερα, πρώτη μέρα λειτουργίας του εισπρακτικού μηχανισμού.

Διότι αυτό είναι φυσικά το ζουμί.

- Το μπαγιόκο

Το site που έφτιαξε από σήμερα ξεκίνησε να δέχεται κάθε είδους δωρεές. Η “Παναθηναϊκή Συμμαχία” όπως βάφτισε το εγχείρημα, ζητάει διάφορα ποσά, από 175 ευρώ για να είναι κανείς απλά και ταπεινά “Green” μέλος, μέχρι τα 7.000 ευρώ τα οποία όποιος τα σκάσει παίρνει τον βαρύγδουπο τίτλο του “Diamond Green” μέλους (και ουχί “diamond κορόϊδο”). Επιπλέον μπορεί ο καθένας να κάνει δωρεά με όποιο ποσό επιθυμεί.

- Με 7 χιλιάρικα σκέτο Βύντρα;

Τα προνόμια που αποκτάει κανείς όταν εγγραφεί προς το παρόν είναι λίγο φλου: “εκπτώσεις σε είδη της ομάδας”, και “διάφορα εμπορικά προνόμια”. Δηλαδή τίποτα συγκεκριμένο.

Εκτός φυσικά από το εισιτήριο διαρκείας της ομάδας. Διότι τί άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς όταν, ακουμπώντας ένα χιλιάρικο ετησίως, θα εξασφαλίζει θέση για το υπερθέαμα που θα προσφέρουν, ο Μπαρμπαρούσης, ο Βύντρα και ο Μαρίνος.

Αλλά ο έχων εμπιστοσύνη στον Γιάννη Αλαφούζο δεν κολλάει σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Διότι ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας σαν τον Γιάννη μπορεί να βρεί τον τρόπο να κάνει κάθε προϊόν ελκυστικό. Μπορεί δηλαδή ο μέσος φίλαθλος του ΠΑΟ που θα τα σκάσει, να μην μπορέσει να δει καμμια “μεταγραφή αεροδρομίου”, αλλά όλο και κάτι θα έχει ως αντάλλαγμα. Θα μπορεί να πάει – για παράδειγμα – να υποδεχθεί την Σία Κοσιώνη, όταν γυρίζει μαυρισμένη από τις διακοπές της.

Ή ίσως θα μπορεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά και από το στούντιο του ΣΚΑΙ την εκπομπή του Κυριάκου του Θωμαίδη, έχοντας έτσι την μοναδική εμπειρία να πάρει και αυτόγραφο από προσωπικότητες όπως ο Σωτήρης ο Βοργιάς, ο Μιχάλης ο Τροχανάς ή ακόμα και ο Κούγιας.

Ή ακόμα, (και μόνο για τα diamond μέλη), να επιτραπεί το κορυφαίο των προνομίων, να μπορεί κάθε μέλος να γευματίσει με τον Μπάμπη τον Παπαδημητρίου στη Μεγάλη Βρετάνια, ενώ ο Άρης Πορτοσάλτε θα παίζει πιάνο.

Διότι από ιδέες ο Γιάννης, άλλο τίποτα. Διότι οι ιδέες είναι σπάνιες. Τα λεφτά βρίσκονται παντού. Σαν την ρίγανη φυτρώνουν τα 50ευρα σήμερα στην Ελλάδα.

- Σοβαρή επιστημονική έρευνα
Όπως μας ενημερώνει το site του, από τις πρώτες κιόλας ώρες της λειτουργίας του, έχουν εγγραφεί 167 άτομα, τα οποία έχουν συνεισφέρει το ποσόν των 1.135.160 ευρώ, δηλαδή έκαστος των εγγεγραμένων έσπρωξε 7 χιλιάρικα για την ιδέα της Πανάθας!

Στην πιάτσα φυσικά αυτή η ιδέα ονομάζεται “μαλάγρα“.

Ο Αλαφούζος όμως λέει οτι, βάση “σοβαρής και εξόχου επιστημονικής έρευνας” που έκανε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ο – εφικτός – στόχος είναι να αντλείται ένα ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!

Σε μια χώρα δηλαδή ουσιαστικά χρεωκοπημένη, ο Γιάννης διατείνεται οτι θα καθαρίζει 20 μύρια το χρόνο από δωρεές.

Σημειώνεται οτι η εταιρεία δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε την “σοβαρή και επιστημονική έρευνα” είναι και αυτή ιδιοκτησίας Αλαφούζου. Είναι δε, η ίδια εταιρεία που έβγαζε πρώτο κόμμα τον Σύριζα με διαφορά 6%, πέντες μόλις μέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές.

- Η δόξα


Για την επιτυχία του σχεδίου Αλαφούζου δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, εκτός ίσως από την Επιτροπή Αδειοδότησης Πρωταθλήματος η οποία πίστεψε τυφλά τις μελοντολογικές προβλέψεις Αλαφούζου (ούτε η Βίκυ Παγιατάκη τέτοια επιτυχία) και του έδωσε την άδεια. Υπάρχει ομολογουμένως ένα μούδιασμα, από το γεγονός οτι την διεύθυνση επικοινωνίας ανατέθηκε σε έναν κάφρο με περιτύλιγμα δημοσιογράφου ονόματι Νικόλας Βασιλαράς, κυρίως γιατί ουδείς γνωρίζει αν μπορεί να επηρρεάσει και τους 64 αναγνώστες του που εξακολουθούν να τον παίρνουν στα σοβαρά.

Εάν παρ όλες τις αντιξοότητες αυτές το εγχείρημα πετύχει, θα πρόκειται για κολοσσιαία επιτυχία, η οποία θα αρκεί από μόνη της για να πάρει ο Γιάννης Αλαφούζος τη θέση που του αξίζει, εκτοπίζοντας τον Ντάνι Ντε Βίτο από το Πάνθεον του Χόλλιγουντ.

Του το ευχόμεθα ολόψυχα.

http://amantomatimou.wordpress.com