31 Ιουλίου 2012

Σταϊκούρας: Δεν θα θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και κατώτερα στρώματα

"Για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ χρειάζεται από την πλευρά μας σκληρή διαπραγμάτευση, φερεγγυότητα, αξιοπιστία και από την μεριά των εταίρων αλληλεγγύη και σεβασμός στις θυσίες του ελληνικού λαού", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τόνισε:

"Γίνεται σοβαρή προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δις να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο". Για το θέμα, εξήγησε πως χρειάζεται «συζήτηση με εταίρους για να δούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και συζήτηση με τα υπουργεία".

"Το θέμα της επιμήκυνσης είναι προτεραιότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο, παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη. Αυτό το πακέτο αρχίζει να διαμορφώνεται. Οι βαθμοί ελευθερίας είναι πολύ περιορισμένοι». Ωστόσο, επανέλαβε πως «δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που αφορούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 και στη δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να υπάρξει τα επόμενα δύο χρόνια. Για τον προϋπολογισμό του 2012, είπε πως οι εκκρεμότητες είναι οι δόσεις των φορολογικών δηλώσεων, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και στον τρόπο εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Επίσης σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης προβλήματα. "Εκτός στόχων το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, μεγάλη ύφεση, ανεργία, ταμειακά διαθέσιμα μηδαμινά. Είμαστε ήδη σε οριακό σημείο".