26 Ιουλίου 2012

Αναμενόμενο... Έλληνες ΔΥ είναι: Αντιδρούν σε συγχωνεύσεις & μεταφορά ΓΓΕΤ οι εργαζόμενοι ερευνητικών κέντρων

[Σημειώστε ότι το πιθανότερο είναι όλοι αυτοί οι "Σύλλογοι Προσωπικού" που τσιρίζουν, επειδή χάνουν προφανώς μισθουλάρες και επιδόματα, να μην είναι καν επιστήμονες-ερευνητές αλλά να πρόκειται για γραμματείς φαρισαίους, γλύφτες, κολλητούς που χώθηκαν στο δημόσιο...]

Την αντίδραση ερευνητών και εργαζομένων συναντά η απόφαση για μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ.
Ο σύλλογος εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, με τη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το υπουργείο Παιδείας ξανά στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανήκε παλαιότερα, ακυρώνεται η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική μεταφορά «χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, χωρίς να υπάρχει κάποια προεκλογική ή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και χωρίς να έχει ακόμα δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση ή ανακοίνωση για την πράξη αυτή».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση και αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Κέντρα». Υπενθυμίζουν, επίσης, «την ίδια αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί, από το ίδιο υπουργείο, υπό τον ίδιο υπουργό, το 2009, όταν αιφνιδίως πάλι, είχε ανακοινωθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ερευνητικού Ιστού με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Ινστιτούτων και Κέντρων, χωρίς πάλι να έχει προηγηθεί κάποια μορφή διαβούλευσης».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Δημόκριτου» ζητά να ανακοινωθούν επίσημα οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΤ και να ξεκινήσει διάλογος σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης ενός Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), η οποία επίσης ζητά «να επιστρέψει η ΓΓΕΤ και τα εποπτευόμενα από αυτήν Ερευνητικά Κέντρα στο υπουργείο Παιδείας, που είναι ο φυσικός χώρος της έρευνας».

Εξάλλου, αντιδράσεις συναντούν οι ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις, αφενός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και, αφετέρου, του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η τριμερής κυβέρνηση αποφάσισε να αφανίσει το ΕΚΚΕ, που επί 60 χρόνια εκφράζει τη φωνή της κοινωνίας» και επισημαίνει ότι πρόκειται για το μοναδικό κέντρο σχετικά με την κοινωνική έρευνα στη χώρα μας, ενώ αμφισβητεί ότι θα υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό όφελος από τη συγχώνευση.

Για «συγχώνευση δίχως στόχο, δίχως σχέδιο, δίχως όραμα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), σχετικά με τις συγχωνεύσεις των τεσσάρων ερευνητικών κέντρων. «Ας μας αφήσουν, επιτέλους, ήσυχους να δουλέψουμε. Μας αναδιαρθρώνουν τέσσερα χρόνια τώρα, συνεχώς. Ας δουλέψουν και εκείνοι για να βρουν επιτέλους και να εξορθολογήσουν τα πραγματικά αντιπαραγωγικά μορφώματα του κρατικού μηχανισμού», αναφέρει η ανακοίνωση, που υπογράφει η πρόεδρος της ΕΕΕ και ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ.

Τέλος, στη συγχώνευση με το ΕΚΕΤΑ αντιτίθεται με ανακοίνωσή του και ο σύλλογος προσωπικού του ΚΕΤΕΑΘ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «μία τέτοια συγχώνευση, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν προσφέρει εξοικονόμηση πόρων, αυξάνει την ύφεση και την ανεργία στην Περιφέρεια (Θεσσαλίας) και δεν έγινε με τον τρόπο που είχε προταθεί και εξαγγελθεί από τη ΓΓΕΤ».