Ύστερα από εννιά μήνες κινητοποιήσεων και ενάμιση μήνα μετά την δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις, το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο άνοιξε σήμερα το πρωί.
Προηγήθηκε, χθες το βράδυ, παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου στους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο» τους είπε και ζήτησε να συντονιστούν ώστε να λυθεί το ζήτημα.
Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας στις 5.30 το πρωί, μετά την οποία αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν προσαγωγές απεργών
Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Αυτήν την ώρα, στην είσοδο του εργοστασίου δεν υπάρχει ένταση, ωστόσο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και πολλοί απεργοί και εργαζόμενοι από άλλους χώρους. Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την επέμβαση της αστυνομίας για το άνοιγμα του εργοστασίου κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε για επίθεση της αστυνομίας στους απεργούς και προανήγγειλε συγκέντρωση συμπαράστασης.
H Ελένη Καταβάτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία υποστήριξε ότι το ΠΑΜΕ έχει αποκλείσει το δρόμο για να εμποδίσει τους εργαζομένους να εισέλθουν στην εργασία τους προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι «τρώνε ξύλο για να μπούνε στο εργοστάσιο».
Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας Ασπροπύργου αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας .
Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.
Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, επειδή οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να προσέλθουν στην εργασία δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται, πιστεύουν όμως ότι γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει απεργία το Νοέμβριο του 2011, μη δεχόμενοι μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Εκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.
http://www.antinews.gr/2012/07/20/171530