10 Ιουλίου 2012

Παράταση στην Ισπανία για μείωση του ελλείμματός της

Έτσι, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, η Μαδρίτη θα πρέπει να πετύχει το στόχο του 3% το 2014 και όχι το 2013, όπως προβλεπόταν έως σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε η Ισπανία να πάρει παράταση ενός έτους προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 3%.


«Υιοθετήσαμε μια αναθεωρημένη σύσταση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ισπανία», δήλωσε μετά τη λήξη της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσσος Σιαρλή, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η χορήγηση «παράτασης» στην Ισπανία ήταν μια πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε γίνει δεκτή από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Έτσι, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, η Μαδρίτη θα πρέπει να πετύχει το στόχο του 3% το 2014 και όχι το 2013, όπως προβλεπόταν έως σήμερα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για τον επιπλέον χρόνο, η Μαδρίτη θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουλίου να παρουσιάσει ένα σχέδιο προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Ο στόχος πλέον είναι το έλλειμμα να πέσει στο 6,3% φέτος, στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014.