24 Ιουλίου 2012

Από που άρχισε ο έλεγχος της Τρόικας;

Φύλλο και φτερό κάνουν από νωρίς το πρωί τον Προϋπολογισμό τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την Πέμπτη.

Ο έλεγχος ξεκίνησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει στους τροϊκανούς τα μέτρα που ήδη έχουν «κλειδώσει» και τις περικοπές που έχουν συμφωνηθεί, αλλά παράλληλα και την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Παράλληλα το πρωί δωδεκαμελές κλιμάκιο στελεχών της τρόικας επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομικών και είχε συναντήσεις με τους επιτελείς του κ. Στουρνάρα.

Όλα γίνονται ελάχιστες ώρες έως ότου ο υπουργός Οικονομικών συναντήσει τους κ. Τομσεν, Μαζουχ και Μορς, την Πέμπτη το πρωί, ενώ την Παρασκευή το πρωί η Τρόικα θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την Πέμπτη εξάλλου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης. Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα και ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τσάρλς Κόλινς, ο οποίος έρχεται στην Ευρώπη για να «πιέσει», για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην ευρωζώνη αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η τρόικα δεν θα διαπραγματευτεί τίποτε σε επίπεδο στόχων, παρά μόνον σε επιμέρους μέτρα, εμμένοντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Για την ώρα η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα είναι η μοναδική, ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για τις συναντήσεις της τρόικας περιλαμβάνει ραντεβού ως και την 31η Ιουλίου.

protothema.gr