30 Ιουλίου 2012

Ζημιές σε σπίτια και τραυματίες από τη φωτιά στην Κρήτη



Ζημιές σε σπίτια, καφετέριες αλλά και ένα ξενοδοχείο έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά στη Βιάννο της Κρήτης. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, οι φλόγες ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς τα δυτικά του Χόνδρου.

Εκκενώθηκε ο λιμενικός σταθμός Καστρίου, από όπου οι υπάλληλοι πήραν ό,τι υλικό μπόρεσαν και μετακινήθηκαν στον Τσούτσουρο.

Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με άνδρες της Πυροσβεστικής, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν αρχικά δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ωστόσο το ένα χρειάστηκε να μεταβεί στο μέτωπο που "άνοιξε" στον Κάστελλο Ρεθύμνου.
Επιπλέον, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ έδιναν μάχη με τις φλόγες.
Ο ένας μεταφέρθηκε με ορθοπεδικό πρόβλημα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης, με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μια 85χρονη γυναίκα και ο γιος της, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην περιοχή. Το ΕΚΑΒ, εν τω μεταξύ, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με την ενεργοποίηση του Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης, έσπευσε στη φλεγόμενη περιοχή με τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελλίου.

Φωτιά σε Φλώρινα και Ρόδο
Τη Δευτέρα το απόγευμα και ενώ μαίνεται η πυρκαγιά στη Βιάννο, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές.
Η μία στη Φλώρινα στην περιοχή Αγκαθωτό στις Πρέσπες, σε δασική έκταση.
Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.
Ανεξέλεγκτη  εξακολουθεί να είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική περιοχή της Ρόδου, μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Μαλώνα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά ενώ τις προσπάθειες πυρόσβεσης ενισχύουν ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που έφθασαν στο νησί.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας κατάσβεσης τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου τρεις πυροσβέστες.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα η φωτιά έκαψε 2000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος για τις φωτιές στον Υμηττό 
Προφυλακιστέος κρίθηκε, ύστερα από την απολογία του, ο 40χρονος που είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου για εμπρησμό από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις παρυφές του Υμηττού στο Δ. Παπάγου.