12 Ιουλίου 2012

Ψυχαναγκαστική με την καθαριότητα και με αυτοκαταστροφικές τάσεις η Βίκυ Σταμάτη

Ως μια γυναίκα που έχει «ψυχαναγκασμούς καθαριότητας», με ναρκισιστικά στοιχεία και τάσεις αυτοκαταστροφής που μπορεί να την οδηγήσουν σε δραματικές συμπεριφορές, παρουσιάζει στην έκθεσή του ο ψυχίατρος την Βίκυ Σταμάτη. Ωστόσο, η έκθεση που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της ζητώντας ουσιαστικά την αποφυλάκισή της, δεν έπεισε τελικά τους δικαστές.

Συγκεκριμένα, ο ψυχίατρος που εξέτασε στον Κορυδαλλό την σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου μιλά για μια γυναίκα που της αρέσει να περιποιείται τον εαυτό της, και ταυτόχρονα πολύ αγχώδη για την κατάσταση του παιδιού της, καταθλιπτική και ευερέθιστη.

«Το συναίσθημά της ήταν αγχώδες, καταθλιπτικό και ευερέθιστο. Εξέφρασε μεγάλη αγωνία για την κατάσταση του παιδιού της και έντονα συναισθήματα άγχους, αναξιότητας και ενοχής που συνδέονται άμεσα με την απομάκρυνση από τον γιο της, τον οποίο μέχρι τώρα δεν είχε αποχωριστεί ούτε μία μέρα και ανησυχεί ότι οι δικοί της που τον φροντίζουν στην παρούσα φάση, δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους "όπως πρέπει"» σημειώνει ο ψυχίατρος για την κυρία Σταμάτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής, η κ. Σταμάτη πάσχει από «ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή» αφού έχει εμμονές με την καθαριότητα. «Η εμφάνισή της ήταν περιποιημένη και τα χέρια της καλυμμένα με αντιμικροβιακή κρέμα», σημειώνει ο γιατρός για την συνάντησή τους ενώ για να αναδείξει τους ψυχαναγκασμούς της υπογραμμίζει ότι η Βίκυ Σταμάτη αρνήθηκε ακόμα και «να καθίσει στην καρέκλα αν προηγουμένως αυτή δεν είχε καλυφθεί με καθαρό χαρτί».

Ο ψυχίατρος προχωρά ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεριφορές που θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή της. Όπως σημειώνει, η διαταραχή από την οποία πάσχει η κυρία Σταμάτη σε συνδυασμό με την προσωπικότητά της που έχει «ναρκισσιστικά στοιχεία», καθώς και τις «ιδιαίτερες πιεστικές ψυχικά συνθήκες» λόγω της κράτησης της στον Κορυδαλλό και του αποχωρισμού της από το γιο της, «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των ήδη υπαρκτών αυτοκαταστροφικών τάσεων και μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικότερες συμπεριφορές κατά της υγείας της και της ζωής της».

Παρόλα αυτά, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου και ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής που εξέτασαν το αίτημα των δικηγόρων της για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, απέρριψαν το αίτημά της καθώς θεωρούν ότι τα όσα γράφε ο ψυχίατρος στην έκθεσή του δεν σημαίνουν ότι η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει ικανότητά προς καταλογισμό.

Για την απόφασή τους μάλιστα χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα τη γνωστή συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα η σύζυγος του προφυλακισμένου για τις μίζες πρώην υπουργού, όπου όχι μόνο υπερασπίστηκε τον εαυτό της αλλά κατήγγειλε ως άδικη την προφυλακισή της, τονίζοντας μάλιστα ότι τα έξοδα που φέρεται να έκανε «ανταποκρίνονται στον τότε τρόπο ζωής μιας μέσης Ελληνίδας, με μία στοιχειώδη οικονομική άνεση»...