04 Ιουλίου 2012

Τα περίπτερα γιορτάζουν έναν αιώνα και έναν χρόνο ζωής

Ένας «θεσμός» 101 χρόνων, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αποφάσισε να ξεδιπλώσει την μακρόχρονη ιστορία του στην Αθήνα.

Είναι το περίπτερο... που σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων γιορτάζει την 100ετή Ιστορία του για να υπομνήσει σε μικρούς και μεγάλους ότι είναι κι αυτό ένα κομμάτι της Ιστορίας της πόλης.

Ο εορτασμός, που γίνεται σε συνεργασία του δικτύου μικρών σημείων λιανικής πώλησης kiosky's υπό την αιγίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεων Πρωτευούσης και του δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει ένα μοναδικό επετειακό λεύκωμα με σπάνιο ιστορικό και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό και μια σειρά εκδηλώσεις από τις οποίες η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος.

Το λεύκωμα «Ένας αιώνας & ένας χρόνος περίπτερο 1911 - 2012» και το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων παρουσιάσθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιπτερούχων Θοδωρή Μάλλιο, τον υπεύθυνο του τμήματος Υποστήριξης του δικτύου kiosky's Γιάννη Πλακόπουλο και την πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων Παναγιώτα Ψαράκη.

Το λεύκωμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές χρονικές περιόδους - σταθμούς για την εξέλιξη των περιπτέρων και την ελληνική κοινωνία (1911-1960, 1960-1980, 1980-2000 και 2000 έως σήμερα). Όπως σημείωσε ο κ. Πλακόπουλος, που ευχαρίστησε την κ. Ψαράκη αλλά και την αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Νέλλη Παπαχελά για την υποστήριξή τους, «προσπαθήσαμε μέσα σε 80 σελίδες να αποτυπώσουμε την πορεία ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου και εξελισσόμενου κλάδου. Από το χύμα και με δελτίο τσιγάρα σήμερα έχουμε πάνω από 370 διαφορετικές μάρκες καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Από τα ψυγεία πάγου με τις γκαζόζες, σήμερα βρίσκονται στα περίπτερα σύγχρονα ψυγεία με κάθε είδους αναψυκτικά, ισοτονικά ποτά, φυσικούς και παστεριωμένους χυμούς, παγωτά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τα ελάχιστα μπισκότα και σοκολάτες της πρώτης περιόδου σήμερα μπορεί να βρει κάποιος κάθε είδους σνακ ή ζαχαρώδη».

«Διαβάζοντας το εξαιρετικό λεύκωμα και βλέποντας το φωτογραφικό υλικό είδα να περνά εικονογραφημένο το ταξίδι της ζωής της χώρας και της Αθήνας. Πολλά στοιχεία της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τα χρόνια χάθηκαν, αλλοιώθηκαν, μεταλλάχθηκαν. Όμως το περίπτερο, παρά τις αντιξοότητες αντέχει και αντανακλά την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας σε πολλούς τομείς και κυρίως στο επίπεδο διαβίωσης και καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων» σημείωσε η κ. Ψαράκη και μίλησε για την προσπάθεια του δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Καμίνη, αναβίωσης και διάσωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης. «Μέσα σ' αυτόν το γενικότερο σχεδιασμό», είπε, «είναι αναγκαία η εμπλοκή άμεση ή έμμεση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως όλων των εμπλεκομένων φορέων και κλάδων της κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης».

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα στηθεί στην πλατεία Συντάγματος ένα ρετρό περίπτερο της δεκαετίας του 1950 με προϊόντα εποχής. Αριστερά και δεξιά του περιπτέρου θα υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες εποχής σε φυσικό μέγεθος χωρίς πρόσωπο, όπου θα μπορεί όποιος θέλει να φωτογραφηθεί και να παίρνει επιτόπου δώρο την ασπρόμαυρη φωτογραφία που θα βγάλει. Ξυλοπόδαροι θα μοιράζουν μπαλόνια στα παιδιά και ένας εφημεριδοπώλης εποχής θα τρέχει ανάμεσα στο πλήθος και θα διαλαλεί τα γεγονότα της ημέρας.

Στη γιορτή που θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα συμμετέχουν επίσης γνωστές εταιρείες προϊόντων και το απόγευμα η μπάντα του δήμου Αθηναίων θα πλαισιώσει την εκδήλωση με ανάλογο ρεπερτόριο.