07 Ιουλίου 2012

Αφιερωμένο στους ΑΕροψεκαμένους: Από τον Οκτώβριο η πρώτη δόση για την Κύπρο

[Το σίγουρο μέχρι τώρα είναι πως η τροικα είναι στην Κύπρο και η ΕΕ θα τη δανείσει 10 δις... για την Κίνα που μας τα είχαν ζαλίσει ούτε λόγος για δάνειο... η Ρωσία το παζαρεύει και το σκέφτεται να τους δανείσει 5 δις φανταστείτε να είχαν ζητήσει και όλο το ποσό, δηλ. 15 δις ή φανταστείτε πόσο εύκολα θα δάνειζαν εμάς με 100-50 δις...]

Η Κύπρος δεν θα λάβει την πρώτη δόση του δανείου μέχρι τον Οκτώβριο κάτι που θα αναγκάσει τη χώρα να δανειστεί από τις κρατικές εταιρείες για να χρηματοδοτήσει τις λειτουργικές του ανάγκες έως τότε.


Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κύπριους αξιωματούχους, η χώρα θα χρειαστεί δάνειο 10 έως 12 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης αλλά χρήματα δεν αναμένονται τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες καθώς η τρόικα εξετάζει τον τραπεζικό κλάδο.

Το κλιμάκιο της τρόικας βρέθηκε στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται να επιστρέψει περίπου σε 10 ημέρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η πλήρης έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «για τους επόμενους μερικούς μήνες» ενώ οι εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών εξαρτώνται από τα «βασικά σενάρια για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στο ΡΙΚ πως «η Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το αίτημά της για δανειοδότηση».

Επεσήμανε μάλιστα, πως, όταν και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί με διαφάνεια και θα χειριστεί το ζήτημα.

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι και την προηγούμενη φορά που έγινε δανειοδότηση της Κύπρου από τη Ρωσία γράφονταν πολλά, «αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν απλώς φαντασιώσεις».

Αναφορικά με την Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος, «η Κύπρος θα έχει αναβαθμισμένη θέση και κύρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι μόνο».

«Όπως φάνηκε από τις πρώτες ημέρες», πρόσθεσε, «οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν με μεγάλες προσδοκίες την Κυπριακή προεδρία, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την άριστη δουλειά που έχει κάνει η Κύπρος με την συμβολή όλων».

Ο εκπρόσωπος εξήρε τέλος, την στάση που τήρησαν όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.


Πηγή:www.capital.gr