10 Ιουλίου 2012

Οι εμίρηδες και οι... «κακομοίρηδες» της ΕΛΑΣ

Αστυνομικοί αναλαμβάνουν τη φρούρηση Αράβων επιχειρηματιών για να παίρνουν δώρα και φιλοδωρήματα

Οι εμίρηδες και οι...«κακομοίρηδες» της ΕΛΑΣ! Αυτό τον τίτλο θα μπορούσε να έχει η φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται γύρω από τη φρούρηση Αράβων επιχειρηματιών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Πριν από μερικούς μήνες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ υπήρξε αποδέκτης καταγγελίας ότι δέκα αστυνομικοί της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων συνεννοούνται μεταξύ τους προκειμένου να αναλαμβάνουν την συνοδεία «υψηλόβαθμων προσκεκλημένων» από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία κι άλλες χώρες του Κόλπου. Ο λόγος ήταν ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες τους έκαναν αξιόλογα δώρα και τους έδιναν γενναιόδωρα φιλοδωρήματα.

Η ίδια ομάδα αστυνομικών διατηρούσε μάλιστα και ανοικτή γραμμή με διπλωματικές αντιπροσωπείες από αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να διευκολύνονται να βρίσκονται -με το αζημίωτο βέβαια-, δίπλα στους πλούσιους εμίρηδες και στα μέλη των οικογενειών τους που έρχονται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Η υπόθεση αυτή που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία με εμίρηδες να μοιράζουν ρολόγια και... χρυσαφικά σε 'Έλληνες ακολούθους τους, έχει ξεκίνησε μετά από αναφορά που υπέβαλε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Ο εν λόγω αξιωματικός εξέφραζε την δυσφορία του για την συγκεκριμένη επιλογή των αστυνομικών - συνοδών ασφαλείας, την οποία χαρακτήριζε «προσβλητική για το αστυνομικό σώμα».

Στη σχετική αναφορά το ενδιαφέρον εστιαζόταν μάλιστα σε συγκεκριμένο αξιωματικό της Διεύθυνσης Επισήμων που φέρεται να οργάνωνε τις «κερδοφόρες συνοδείες πλούσιων επιχειρηματιών από την Μέση Ανατολή», με πρωταγωνιστές αστυνομικούς της απολύτου εμπιστοσύνης του.


Παρ΄ότι όμως είχε ζητηθεί να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταμεριστούν τυχόν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος στους «φίλους των εμίρηδων», τελικά δεν διατάχθηκε καμιά εσωτερική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιλογή αυτή σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η «καλή σχέση που φαίνεται να είχε ο καταγγελλόμενος αξιωματικός που καθοδηγούσε του φρουρούς των Αράβων μεγιστάνων με ανώτατο αξιωματούχο στην ΕΛΑΣ».