25 Ιουλίου 2012

Ο Λαμπρινίδης ειδικός εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ΕΕ

Η Υπατη Εκπρόσωπος της ευρωπαικής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα ανακοινώσει σήμερα ότι ο Ελληνας ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο κ. Λαμπρινίδης, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, είχε τη στήριξη του προέδρου του ευρωπαικού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την ανάληψη της υψηλής αυτής θέσης στην Ευρωπαική Ενωση. Στο εξής θα εκπροσωπεί τις ανθρωπιστικές αξίες της Ενωσης ανά τον κόσμο σύμφωνα με το «πρόγραμμα δράσης» που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από την Κομισιόν. Πρόκειται για ένα κείμενο 36 σημείων που στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαικής διπλωματίας ανά τον κόσμο και την ενδυνάμωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο κ. Λαμπρινίδης ήταν συνυποψήφιος για τη θέση με την Astrid Thors, μια φιλελεύθερη Φινλανδή, πρώην υπουργό ευρωπαικών υποθέσεων και τον Francois Zimeray, δικηγόρο και πρώην ευρωβουλευτή, πρέσβη για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2008.

Ο κ. Λαμπρινίδης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου και ευρωβουλευτής τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην υποψηφιότητά του και από διάσημες προσωπικότητες, όπως ο αμερικανός συγγραφέας Elie Wiesel, ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ανα Παλάθιο.