12 Ιουλίου 2012

Ικανοποίηση τρόικας για την εφαρμογή του ιρλανδικού προγράμματος

Η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) εξέφρασε για άλλη μία φορά την ικανοποίησή της για την εφαρμογή από πλευράς της Ιρλανδίας του οικονομικού προγράμματος, αλλά επανέλαβε το κάλεσμά της για περισσότερες προσπάθειες υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

«Η εφαρμογή του προγράμματος από την Ιρλανδία παραμένει σταθερή παρά το δυσμενές περιβάλλον», τονίζουν οι τρεις οργανισμοί μετά το πέρας της έβδομης αποστολής τους για την αξιολόγηση των επιδόσεων του Δουβλίνου.

Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι «μέτριες» για το υπόλοιπο του 2012 και για το 2013, τονίζουν οι ειδικοί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το πρώτο τρίμηνο η οικονομία υποχώρησε κατά 1,1% εν σχέσει προς το προηγούμενο.

Η δε ανεργία, της οποίας ο δείκτης έφθασε το 14,9% τον Ιούνιο, βρίσκεται «σε ανεπίτρεπτα επίπεδα», τονίζει η τρόικα. «Προτεραιότητα παραμένει να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση».

Την ώρα που η Ιρλανδία αναμένει μία χαλάρωση του προγράμματος διεθνούς δανεισμού της, με μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 85 δισ. που της χορηγήθηκαν, η αποστολή των ειδικών τονίζει πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

«Οι ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ συζητούν με τις αρχές τις πιθανές τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον διαιωνιζόμενο χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής», τονίζουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί, χωρίς να προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες.