Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθεί στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδιασμού το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, προχωρώντας σε περικοπές, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
Ακόμη ο υπουργός θα τον ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για τον περιορισμό της σπατάλης, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Πρόκειται, για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, την εφαρμογή του πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις επιχειρήσεις, τον εντοπισμό των παράνομων συντάξεων και παροχών, μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, τη μείωση λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του υπουργείου και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.
Θέμα που θα απασχολήσει τους δύο άνδρες είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και οι εξελίξεις στην Ελληνική Χαλυβουργία, θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι είναι θετικός στη συνέχιση του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι το εργοστάσιο παραμένει ανοικτό, ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου την Παρασκευή.
Εν όψει της έλευσης της τρόικας
Ήδη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, βρίσκεται στο υπουργείο από την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάζοντας την πορεία των εργασιακών σχέσεων και την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, προχωρώντας σε περικοπές, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
Περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων και «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο.
Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου στα επίπεδα των 2.200 ευρώ, και η μείωση κατά 22,68% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Σχετικά με τις αλλαγές στο ύψος του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ότι δεν είναι αποδεκτό να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία των ποσών που χορηγούνται με τα ποσά που έχουν καταβληθεί.
Η επιβολή πλαφόν εξετάζεται για το σύνολο των υψηλών συντάξεων και θα αφορά το σύνολο των συντάξεων που λαμβάνει ο ίδιος ασφαλισμένος (κύριες, επικουρικές, διπλή σύνταξη κ.λπ.).
Το ύψος του πλαφόν δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και εξετάζονται προτάσεις μεταξύ των 2.200 και 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα το πλαφόν είναι στα 2.740 ευρώ για τη μία σύνταξη, ενώ για τις διπλές συντάξεις διαμορφώνεται στα 3.360 ευρώ (δεν έχουν υπολογιστεί οι επικουρικές).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ