12 Ιουλίου 2012

ΓΑΠ: Η Ευρώπη φταίει... γιατί εγώ τα έκανα όλα τέλεια

Τη διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει μεγάλες ευθύνες για την επιδείνωση της κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη συνάντηση ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, η ΕΕ άργησε να επεξεργαστεί τρόπους και πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης. «Ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές και έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη θητεία της κυβέρνησής του και υπογράμμισε το χρέος που «παρέλαβε» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ως το μεγαλύτερο σημερινό ζήτημα για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι το κλίμα αβεβαιότητας είναι «περισσότερο επικίνδυνο από τη λιτότητα», επειδή «οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και «συνόψισε» την άποψή του για την κρίση στη χώρα μας με τη φράση: «Η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα, αλλά το αν θα έχουμε μια ισχυρή πολιτικά και οικονομικά Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Κόμμα SDSM της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας Γκιόργκι Αναστάσοβ, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Πιρίνσκι, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας Κορίνα Κρετού και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα.