06 Ιουλίου 2012

Προτάσεις εφοριακών για "κυκλοφορία του χρέους" μεταξύ των επιχειρήσεων

Για δικαιότερο φορολογικό
Προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στην αγορά με αιχμή το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έκαναν οι εφοριακοί που πρότειναν την λύση της κυκλοφορίας χρέους.

Αν υιοθετηθεί η λύση που προτείνουν οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν από το δημόσιο μία ηλεκτρονική βεβαίωση για το ποσό της οφειλής με την οποία θα ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια θα συναλλάσσονται τόσο με άλλους ιδιώτες όσο και με άλλους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.


"Προτείναμε την λύση της κυκλοφορίας του χρέους μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα παίρνουν μία ηλεκτρονική βεβαίωση για την οφειλή από το δημόσιο και στη συνέχεια θα ανοίγεται ένας λογαριασμός στην τράπεζα ώστε οι επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με άλλους ιδιώτες και το δημόσιο.", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΔΟΥ, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος.

Στη λύση του συνολικού συμψηφισμού των οφειλών τόσο με φορολογικές όσο και με ασφαλιστικές εκκρεμότητες επιμένουν παράγοντες της αγοράς. Την ίδια πάντως στιγμή που τα έσοδα καταρρέουν και το δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται αδύναμος και στην είσπραξη οφειλών.


Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι το α΄ εξάμηνο του 2012 εκκρεμούσε η εκδίκαση 181.700 φορολογικών υποθέσεων το ίδιο διάστημα εκδικάστηκαν μόλις 3.773 υποθέσεις.


Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το επιδικασθέν ποσό αγγίζει τα 13,2 δισ έχουν εισπραχθεί μόλις 630 εκατ δηλαδή το 4,77%. Στο Οικονομικό επιτελείο πάντως αναζητούν τρόπο για την επιστροφή 200 εκατ. ευρώ σε φορολογούμενους οι οποίοι κατέβαλλαν το ειδικό τέλος ακινήτων παρά το γεγονός ότι είχαν δικαίωμα απαλλαγής.