04 Ιουλίου 2012

Cern: Aνακάλυψαν σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζώνιο του Χιγκς

Οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζώνιο του Χιγκς, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζωνίου Χιγκς", ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

Πρόκειται για μια ιστορική ανακοίνωση όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας πάνω στον επιταχυντή σωματιδίων αξίας 2,6 δισ. λιρών.

Είναι απαραίτητες επιπλέον διαδικασίες επαλήθευσης για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, ανακοίνωσε ο Τζο Ινκαντέλα, ο εκπρόσωπος του "μεγάλου πειράματος" που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώθηκε στη Γενεύη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας.

"Εντοπίσαμε ένα νέο μποζώνιο", αλλά "έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία" για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται πραγματικά για το μποζώνιο του Χογκς, δήλωσε ο Τζο Ινκαντέλα.


Πηγή:www.capital.gr