19 Ιουλίου 2012

DIW: Να μειωθεί ο φόρος των πλουσίων στο 10% υπό την υποχρέωση να αγοράζουν κρατικό χρέος


Ο πλούτος που έχει συσσωρευτεί στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερος από το συνολικό χρέος των χωρών

Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: Το τεράστιο χρέος και η ανισότητα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων. Αυτό αναφέρει σε ανάλυση του ο Stefan Bach, κορυφαίος οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) στο Βερολίνο, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και μία πρόταση για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με την ιδέα του, θα πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% στους πλούσιους Ευρωπαίους με την υποχρέωση όμως να συμμετέχουν στο δανεισμό των κυβερνήσεων. Ο φόρος του 10% θα αφορά στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 309 χιλ. δολάρια ετησίως, ή όταν πρόκειται για οικογένεια τις 611 χιλ. δολάρια.

Ο Bach παρατηρεί ότι αν και σε πολλές χώρες η αύξηση του χρέους είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχουν πολλά κεφάλαια που έχουν εγκλωβιστεί στον ιδιωτικό τομέα, και τα οποία μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και τα τεράστια ποσά του κρατικού χρέους. Με άλλα λόγια, ο πλούτος των πλουσίων είναι περισσότερο από αρκετός για να κλείσει τις μεγάλες τρύπες του προϋπολογισμού.

Η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να υιοθετείται από πολλούς πολιτικούς. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Jörg Leichtfried, κατέθεσε πρόταση υποχρέωσης των πλουσίων να στηρίξουν τα δημοσιονομικά των κρατών τους, δανείζοντας τις κυβερνήσεις με χαμηλό επιτόκιο. Μάλιστα, τον ακολούθησε και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας, υποστηρίζοντας την ιδέα αυτή.

Ωστόσο, η ιδέα αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυγή κεφαλαίων. Ήδη η Γαλλία, από την ανακοίνωση του φόρου του 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, είδε αύξηση της εκροής κεφαλαίων. Παράλληλα, προβλήματα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και στο ότι ο πλούτος δεν είναι συσσωρευμένος, αλλά διασπασμένος σε διάφορες εταιρείες και υποεταιρίες των πλουσίων, με αποτέλεσμα η μέτρηση να μην είναι ακριβής.

Θα πρέπει η Ευρώπη να βρει μία φόρμουλα ώστε να κινητοποιήσει την ελίτ της στην εξυπηρέτηση του χρέους των κυβερνήσεων, αναφέρει ο Bach.

www.bankingnews.gr