06 Ιουλίου 2012

Γιατί ο κ. Στουρνάρας δεν διαψεύδει τον τίτλο των FT

Όταν ένα διεθνές δίκτυο δημοσιεύει έναν τίτλο που χρήζει παρερμηνειών, όπως έγινε χθες με το θέμα των FT «Η Ελλάδα εγκαταλείπει την επαναδιαπραγμάτευση» συνηθίζεται να υπάρχει άμεση επίσημη διάψευση. Αυτό χθες δεν έγινε.

Ο μόλις λίγων ωρών υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει το ελαφρυντικό της πολύ σύντομης παρουσίας στον θώκο, αναλαμβάνοντας χθες, μία ώρα πριν ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας και με το επιτελείο του σε φάση... εγκατάστασης.

Ωστόσο, πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου συστήματος αναπαραγωγής ειδήσεων όπου πολλές φορές μετρά ο τίτλος και όχι η ουσία. Και πολλές φορές λίγες λέξεις αρκούν για... παρεξηγήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι το δημοσίευμα πέρα από τον εμπρηστικό τίτλο «Η Ελλάδα εγκαταλείπει την επαναδιαπραγμάτευση», στο περιεχόμενό του επαναλάμβανε όσα γράφονται και διαρρέονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα από κυβερνητικά στελέχη. Απλά από τους πολιτικούς, λίγο πριν τις προγραμματικές, αποφεύγεται να λέγονται και δημοσίως, καλώς ή κακώς.

Συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, μιλώντας στο Capital.gr σημείωσε πως ο τίτλος είναι φανερό ότι αναφέρεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις των αρχηγών περί παροχών και όχι στην διαπραγμάτευση για επιμήκυνση και αλλαγή άλλων όρων. Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται διάψευση προς αποφυγήν παρερμηνειών, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι ο υπουργός παραμένει σταθερός στη θέση ότι δεν μπορεί να κρίνει τίτλους εφημερίδων αλλά το περιεχόμενο.

Επίσης, συνέχισε λέγοντας ότι ανεξάρτητα από τον τίτλο της εφημερίδας, δεν υπάρχει λόγος διάψευσης του άρθρου καθεαυτού, καθώς αποτυπώνεται με ακρίβεια η δήλωση που έκανε ο κ. Στουρνάρας στην συντάκτρια λίγο μετά τις επίσημες δηλώσεις του χθες, στο υπουργείο Οικονομικών κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Σύμφωνα με τους FT o υπουργός δήλωσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά».

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρεται να έχει δώσει ρητή εντολή στο οικονομικό επιτελείο, με το οποίο έχει τακτικές συναντήσεις, να προχωρήσει πρώτα σε δεσμεύσεις και σε αλλαγές και μετά σε διαπραγμάτευση. «Δεν πρέπει να ζητάμε με απλωμένο το χέρι» φέρεται να επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του φέρεται σταθερός στη θέση του περί αλλαγών και στη συνέχεια διαπραγμάτευσης. «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου», αλλά «θα λέω την αλήθεια», όπως αυτή θα φανεί άλλωστε και στο Eurogroup της Δευτέρας αποδίδεται ότι επαναλαμβάνει σε συνεργάτες του. Πρόσθεσε στα ίδια άτομα ότι δεν πρόκειται να δώσω φρούδες ελπίδες. Ο συνεργάτης του κ. Στουρνάρα κατέληξε λέγοντας πως μίλησαν με την τρόικα και ξεκαθαρίστηκε ότι 17 κοινοβούλια ψήφισαν νόμους, τα κράτη έδωσαν λεφτά και περιμένουν πρώτα την εφαρμογή του προγράμματος πριν ανοίξει το κεφάλαιο επαναδιαπραγμάτευση.

Δ. Καδδά


Πηγή:www.capital.gr