06 Ιουλίου 2012

Η Intracom στην … Συρία

Συνεργασία ευρωπαϊκών εταιρειών με το αιμοσταγές καθεστώς Ασάντ αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε το Wikileaks όπου εμπλέκει και ελληνική εταιρεία για την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής προς τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.


Πρόκειται για την Intracom Telecom η οποία το 2008, σε κοινοπραξία με την ιταλική Selex, η οποία ανήκει στον όμιλο Finmeccanica (παγκόσμιο προμηθευτή συστημάτων επικοινωνίας για στρατιωτικούς, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς), υπέγραψαν σύμβαση με την κρατική συριακή εταιρεία Syrian Wireless Organization αξίας 40 εκ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού ασύρματου δικτύου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% της Finmeccanica ανήκει στο ιταλικό κράτος.

Το δίκτυο αυτό το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία TETRA της ιταλικής Selex δίνει τη δυνατότητα χρήσης του από τους δημόσιους οργανισμούς, τον στρατό και την αστυνομία ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε τότε παρουσία του υπουργού Επικοινωνιών της Συρίας και Έλληνα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks φέρουν τη Selex να στέλνει το 2011,ενώ έχουν αρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, ομάδα ειδικών για να εκπαιδεύσει και να δώσει εξαρτήματα στην αστυνομία της περιοχής Μουαντάμια στα προάστια της Δαμασκού.

Επίσης το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα email που δίνει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks το σύστημα TETRA εγκαθίσταται στα ελικόπτερα του στρατού την ώρα μάλιστα που η αιματοχυσία στη Συρία είναι διεθνές γεγονός.

Σύμφωνα με mail που έχει ημερομηνία 7 Μαΐου 2011, η Selex πούλησε στη Συρία μέσω της εταιρείας Intracom Syria στην Αθήνα, τεχνολογία επικοινωνιών στην αστυνομία στην Μουαντάμια.Λίγες ημέρες νωρίτερα στην περιοχή είχαν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των αντιφρονούντων.Μάλιστα η συριακή κυβέρνηση ζήτησε επέκταση του προγράμματος κατά 25%.

Ωστόσο όπως προκύπτει σε συριακά αιτήματα για περαιτέρω τεχνογνωσία και υποστήριξη προς την Intracom από τη συριακή πλευρά, η Intracom παραπέμπει στη Ιταλία η οποία όμως στέλνει το Φεβρουάριο του 2012 τεχνικούς της για να εκπαιδεύσουν τους αντίστοιχους τεχνικούς της Intracom Syria για την εγκατάσταση των συστημάτων επικοινωνίας στα ελικόπτερα, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για στρατιωτικά ή της αστυνομίας, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι λίγες ημέρες αργότερα σημειώθηκε σφαγή διαδηλωτών στη Χομς.

http://www.matrix24.gr/