Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και η έξαρση της βίας εναντίον των μεταναστών στην Ελλάδα, απασχολούν τη σημερινή επισκόπηση τύπου.
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για στασιμότητα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και εκτιμά χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί της χώρας...
«παραλύουν τη ίδια τους την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων». Η NZZ σημειώνει: «Η προθυμία να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι, παρά την καταστροφική εξέλιξη στο πεδίο του χρέους, περιορισμένη. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται υπό πίεση».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος συνετέλεσε ουσιαστικά στο «πάγωμα» κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και υπενθυμίζει την παραίτηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννη Κουκιάδη το βράδυ των εκλογών στην Ελλάδα, η οποία κατέστησε ουσιαστικά την υπηρεσία μη λειτουργική. Και το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι «η θέση μένει μέχρι σήμερα κενή γιατί η ΝΔ δεν κατέφερε να συμφωνήσει στο πρόσωπο ενός υποψηφίου. Κωλυσιεργία τέτοιου είδους τρομάζει πιθανούς επενδυτές. Ενδιαφερόμενοι είχαν προσλάβει δικηγόρους και ειδικούς από το χώρο της οικονομίας για κάποια έργα που είχαν προκηρυχθεί, ωστόσο όλα αυτά δεν έφεραν μέχρι σήμερα παρά μόνο έξοδα».
Η «πληγή» της φοροδιαφυγής
Και πάλι στη Neue Zürcher Zeitung, συναντάμε ένα δημοσίευμα για τον πρώην γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και επικεφαλής του ηλεκτρονικού φορολογικού συστήματος TAXIS Διομήδη Σπινέλλη, o οποίος μοιράζεται τις εμπειρίες του από τα χρόνια της υπηρεσίας του. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι μία από τις κύριες αιτίες για τη δραματική οικονομική κατάσταση. Ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα χάνει έτσι ετησίως πάνω από 10 δισ. δολάρια». Η NZZ σημειώνει: «Ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων συνάντησε σύντομα πολλά εμπόδια, προπαντός την υπερβολική γραφειοκρατία. Ο κ. Σπινέλλης θυμάται χαρακτηριστικά ότι είχε υπογράψει ένα έγγραφο, το οποίο χρειαζόταν 32 υπογραφές ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί. (…) Σχετικά γρήγορα κατάλαβε ότι το βασικό πρόβλημα στην υπηρεσία του ήταν η είσπραξη των φόρων».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και το σύστημα TAXIS του έδινε μία πλήρη εποπτεία των στοιχείων και τον βοηθούσε να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, «όταν έστελνε τα αποτελέσματα των ερευνών του στις κατά τόπους εφορίες, αυτά εξαφανίζονταν σε μία μαύρη τρύπα». Ο Διομήδης Σπινέλλης εξομολογείται ότι «συνεργάστηκε καλά με την επίμαχη Τρόικα της χώρας και εκτιμά: ‘Σε πολλούς τομείς θεωρώ ότι η Τρόικα ενδιαφέρεται περισσότερο για την κοινωνική ευημερία συγκριτικά με κάποιους Έλληνες πολιτικούς». Ο Διομήδης Σπινέλλης ξαναγύρισε, μετά την παραίτησή του το φθινόπωρο του 2011, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται και πάλι με την έρευνα και τη διδασκαλία. Το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας το πρόβλημα της φυγής των μορφωμένων νέων από τη χώρα και επισημαίνει: «Με ανησυχία παρατηρεί (ο Δ. Σπινέλλης) το φαινόμενο του ‘Brain-drain’. Είναι δύσκολο, λέει, να κρατήσει κανείς τους καλούς φοιτητές και να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές».