11 Ιουλίου 2012

Τι γράφουν οι New York Times για τη Χρυσή Αυγή σε μεγάλο αφιέρωμα

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες η αμερικανική εφημερίδα New York Times φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή, φέρνοντας στο φως την παραβατική και αντιμεταναστευτική της δράση.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, πολλές «ομάδες πολιτών» που έχει δημιουργήσει η οργάνωση εξακολουθούν να επιτίθενται εναντίον μεταναστών, με αποκορύφωμα την έφοδο χρυσαυγιτών με μηχανές σε σπίτια Πακιστανών στη Νίκαια.

Μάλιστα, η δημοσιογράφος Λιζ Ολντερμαν υποστηρίζει πως η Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές ομάδες ξεκίνησαν εδώ και μερικές εβδομάδες ένα πογκρόμ κατά μεταναστών σπέρνοντας τον τρόμο σε γειτονιές κυρίως των νότιων προαστίων και του Πειραιά.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικά 24ωρα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις η Αστυνομία αποθαρρύνει τα θύματα να καταγγείλλουν τις επιθέσεις, εξηγώντας τους πως είναι μάταιη η έρευνα εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομία ενημερώνει τα θύματα ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα γνωρίσουν το... εσωτερικό ενός ελληνικού κρατητηρίου!

«Δεχόμαστε δεκάδες αναφορές από ανθρώπους που εχουν ξυλοκοπηθεί την ωρα που οι αστυνομικοί απλώς τους παρακολουθούν χωρίς να επεμβαίνουν», τονίζει στην Ολντερμαν ο Θανάσης Κούρκουλας, εκπρόσωπος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των μεταναστών Expel Racism.

Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την Χρυσή Αυγή, αφού στα τέλη του Απριλίου ρεπόρτερ της εφημερίδας βρέθηκε στην προεκλογική εξόρμηση του κόμματος, σε μια λαϊκή αγορά όπου μοίραζαν φυλλάδια σημειώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, κάτι που άλλοι πολιτικοί αποφεύγουν, καθώς φοβούνται για τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών που τους κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση. Ομως, ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή αποτύχει να μπει στη Βουλή, έχει ήδη απήχηση στην κοινωνία».