22 Ιουλίου 2012

Real Estate σε 2.085 ακίνητα ετοιμάζει από τον Αύγουστο το Πεντάγωνο

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας η καταγραφή και αποτίμηση της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας η οποία παραμένει αναξιοποίητη εδώ και 35 χρόνια.

Σύμφωνα με το ψηφιακό υλικό που παρέδωσε το Ταμείο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, υπάρχουν 2.085 ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία πόλεων, καθώς και για ένα μεγάλο αριθμό διάσπαρτων στρατοπέδων σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα πολλά στρατόπεδα είναι ενταγμένα πλέον στον αστικό ιστό των πόλεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η οικονομική τους αξία, δημιουργώντα μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Μια πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός Κεντρικού Νοσοκομείου Ενόπλων Δυνάμεων επί της λεωφόρου Κατεχάκη, στο χώρο που βρίσκονται το 401 ΓΣΝ και το ΓΝΑ, προκειμένου να «απελευθερωθούν» τα δύο «φιλέτα» του ΝΜΙΤΣ και του Ναυτικού Νοσοκομείου στο Κολωνάκι.

Η περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και μια στοχευμένη εκποίηση των ακινήτων αυτών θα μπορούσε να αποφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος. Φυσικά, για να προχωρήσει το υπουργεί σε κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να γίνει η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς την πραγματική αξία κάθε ακινήτου.

Έτσι στο «στόχαστρο» της ηγεσίας του υπουργείου έχει μπει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η πρόταση να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο φορέα του υπουργείου προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την περιουσία. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Μηχανογραφημένου Πληροφοριακού Συστήματος μέσα στον Αύγουστο, εκτιμάται ότι το ΤΕΘΑ θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη στρατιωτική περιουσία με τις πιο σύγχρονες μεθόδους real estate.